Tussentijdse beëindiging

Tussentijdse beëindiging

Een tussentijdse beëindiging betekent dat een abonnement, lidmaatschap of verzekering eerder beëindigd wordt dan de oorspronkelijke einddatum. Dit is bijvoorbeeld het geval als een abonnee besluit om een abonnement op een tijdschrift op te zeggen, of wanneer een lid besluit om uit een vereniging te stappen.

In de meeste gevallen mag je alleen tussentijds opzeggen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een wijziging van de Algemene Voorwaarden. Is dit niet het geval, dan kunnen er bij een tussentijdse beëindiging van een overeenkomst opzegkosten of een afkoopsom in rekening worden gebracht.

Opzeggen van abonnementen

Bij abonnementen op tijdschriften, kranten, mobiele telefonie of attractieparken is tussentijds opzeggen vaak geen optie. Je bent nu eenmaal een abonnement aangegaan voor een bepaalde tijd, en dit betekent dat je moet wachten met opzeggen totdat de looptijd voorbij is. Pas daarna kunnen abonnees hun abonnement opzeggen met een opzegtermijn van meestal een maand.

Wil je per se tussentijds opzeggen, dan kunnen er opzegkosten in rekening worden gebracht. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van een abonnement goed te lezen voordat je beslist om bijvoorbeeld een één- of tweejarig abonnement af te sluiten.

Tussentijds opzeggen van verzekeringen

Bij verzekeringen ligt het iets anders. Ook verzekeringsproducten worden vaak afgesloten voor een bepaalde periode, zoals een zorgverzekering. Deze kun je alleen tussentijds opzeggen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals bij een verhuizing naar het buitenland of wanneer iemand achttien jaar wordt.

Maar er zijn ook verzekeringen die je per direct op kunt zeggen. Een autoverzekering kun je bij sommige verzekeraars per direct opzeggen, wat handig is als je je auto hebt verkocht of naar de sloop hebt gebracht.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf