Veel consumenten ergeren zich enorm aan het stilzwijgend verlengen van abonnementen. Zonder dat ze het wisten zaten ze steeds weer vast aan een nieuwe termijn. Dit moest stoppen, vond initiatiefnemer Martijn van Dam. Hij bedacht de wet om consumenten te beschermen. Hoe de wet precies werkt en wat de regels zijn bij verschillende abonnementen zocht 123opzeggen voor je uit.
Wet Van Dam stelt dat consumenten na de eerste stilzwijgende verlenging per maand moeten kunnen opzeggen. Ze komen zo niet onnodig aan langlopende abonnementen vast te zitten, omdat ze vergeten op te zeggen. De maximale duur wordt niet gewijzigd door de wetswijziging, maar na de eerste vaste termijn kan een abonnee op ieder gewenst moment opzeggen. De opzegtermijn mag dan hoogstens één maand bedragen. Als je wel voor een heel jaar betaald – zoals bij veel fitnessabonnementen – dan krijg je het verschil terug. Ging je abonnement bijvoorbeeld in op 1 januari, maar zeg je op 12 maart op, dan krijg je het geld van 12 april tot en met 31 december terug.
Voor sommige contracten gelden uitzonderingen. Zo worden kwetsbare uitgeverijen beschermd en mogen zij een opzegtermijn hanteren van maximaal drie maanden. Bij telecomabonnementen heb je ook te maken met een uitzondering. Deze abonnementen ga je vaak aan voor een langere periode. Je kunt in de tussentijd niet opzeggen. Na de vaste periode krijg je vaak weer een aanbieding van de energieleverancier en zul je opnieuw een contract vastleggen voor een vaste periode.
De laatste uitzondering zijn verenigingen. Ook hier geldt vaak een vast lidmaatschap. Je betaalt contributie per jaar en zult voor het einde van het jaar op moeten zeggen. Doe je dat niet, dan zit je weer een jaar vast aan het abonnement. Er is wel een extra regel toegevoegd en dat is dat verenigingen duidelijk op hun website moeten vermelden hoe je kunt opzeggen.
De wet Van Dam geldt alleen voor abonnementen die stilzwijgend verlengd worden. Er moet dus geen verwarring ontstaan met het actief verlengen van een abonnement. Actief verlengen houdt in dat je zelf akkoord gaat met een nieuw contract. Je zit bij dat nieuwe contract weer vast aan een eerste contractjaar. Na dat jaar kun je dan wel per maand opzeggen, tenzij je weer actief verlengd en een nieuw contract accepteert.
Deze wetswijziging geldt alleen voor consumenten. Hiermee worden ‘particuliere personen’ bedoelt. Bedrijven die een overeenkomst sluiten mogen geen beroep doen op deze wet. In sommige gevallen geldt er een uitzondering voor eenmanszaken, maar gewoonlijk mogen bedrijven hierbij wel stilzwijgend verlengen voor bepaalde tijd.