Online dating populair tijdens coronacrisis, maar ook gevaarlijk

Online dating populair tijdens coronacrisis, maar ook gevaarlijk

Het is niet gek dat we massaal naar datingapps grepen tijdens de lockdown. We moesten zoveel mogelijk binnen blijven en sociale contacten vermijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor de singles onder ons. Zij smachten naar knuffelcontacten en de ware ontmoeten. Ze pakten er daarom massaal naar hun smartphone en meldden zich aan bij verschillende datingsites en -apps. Toch blijkt dit lang niet altijd even veilig, ontdekte De Consumentenbond.

Datingsites populair door corona

Zeker in het begin van de crisis heerste er vooral veel angst voor het daten door het coronavirus. Toch merken datingsites wel een enorme groei in het aantal ‘matches’ die gevonden worden. Zo zag datingapp Tinder de hoeveelheid verstuurde berichten de afgelopen maanden met ruim 25 procent stijgen. Ook exclusieve datingapp The Inner Circle ziet de cijfers stijgen. Zij zien vooral hun ledenaantal stijgen tijdens de coronacrisis.  

Wat zoeken mensen op een datingsite?

Hetgeen waar mensen het meeste naar op zoek zijn in de coronapandemie is verbondenheid. Doordat singles veel thuiszitten, zijn ze op zoek naar wat aanspraak en zijn ze eerder geneigd om berichten te versturen naar gelijkgestemden. Datingsites spelen handig in op deze online datingtrend, door de mogelijkheid voor videobellen aan te bieden. Zo kunnen singles toch afspreken, zonder dat ze het risico op een besmetting lopen.

Privacy soms ver te zoeken

Toch is het online daten niet altijd rozengeur en maneschijn. Vooral op het gebied van privacy zijn er nog stappen te zetten door de verschillende aanbieders. Zo blijkt dat de sites en apps niet verantwoordelijk omgaan met gevoelige informatie en zijn ze ook niet transparant. Alleen e-Matching heeft een volledig kloppende privacyverklaring.

De ACM deed een onderzoek onder de 10 populairste datingsites om uit te zoeken hoe het gesteld is met de privacy van hun gebruikers. De datingsites die onderzocht zijn, zijn:

Vijf van deze datingsites plaatsen al cookies voordat de gebruiker hier toestemming voor had gegevens. Paiq en Tinder hebben daarbij een communicatielink met Facebook, waardoor de dater ook daar datingadvertenties te zien kan krijgen. Dit kan in sommige gevallen onwenselijk zijn.

Kosten datingsites

Sommige van de hierboven genoemde datingsites zijn in beginsel gratis te gebruiken. Je zult alleen wel een abonnement moeten afsluiten als je extra functies wilt gebruiken. Bij sommige datingsites houdt dat in dat je dan als eerste een bericht kunt sturen of dat je kunt zoeken in een grotere straal rondom je woonplaats. Het is volledig afhankelijk van je eigen behoefte of je betaalt voor een datingsite of -app. Drie op de tien gebruikers van datingsites betaalt maandelijks voor een abonnement Gemiddeld kost dit de dater 64 euro per jaar  

Abonnement datingsite opzeggen

Heb jij op dit moment een datingabonnement, maar merk je dat het niet voor je weggelegd is of heb je inmiddels de ware gevonden? Je kunt elk abonnement eenvoudig opzeggen met een opzegbrief van 123opzeggen. Of je nu Relatieplanet, Parship of Lexa wilt opzeggen. 123opzeggen heeft voor elke datingsite een opzegbrief beschikbaar. Voor een kleine vergoeding zorgen wij er dan voor dat de opzegbrief bij de juiste datingsite terechtkomt, zodat zij jouw abonnement kunnen opzeggen. Dat scheelt jou een hoop gedoe!

Landschap
Golf