Sportschool vraagt medewerkers om te klagen over concurrent

Sportschool vraagt medewerkers om te klagen over concurrent

  • Laatst geüpdatet:

Sinds het begin van de coronacrisis verkeren sportscholen in zwaar weer. Binnen sporten is na de invoering van de meest recente maatregelen nog wel mogelijk, maar in de huidige ‘intelligente lockdown’ wel met forse beperkingen. Volgens BigGym-directeur Jasper Otting zouden concurrenten Basic-Fit en Fit For Free zich niet aan deze regels houden. Hij nam daarom het twijfelachtige besluit om zijn werknemers anoniem klachten over de concurrerende sportscholen in te laten dienen bij de gemeente. Met alle logische gevolgen van dien.

Meer opzeggingen sportscholen

De huidige tijden zijn funest voor ondernemingen in Nederland. Ondernemers zitten met de handen in het haar, omdat het voortbestaan van hun bedrijf op het spel staat. Horeca, musea en theaters zijn gesloten en ook eigenaren van sportscholen zullen met knikkende knieën naar de eerstvolgende persconferentie kijken, hopende dat ze niet opnieuw moeten sluiten – zoals in het voorjaar het geval was. Als er minder kan worden gesport, maar nog wel abonnementsgeld wordt geïncasseerd, zoeken abonnees massaal een makkelijke manier om hier vanaf te zien. Sinds begin 2020 regent het bij 123opzeggen daarom opzeggingen van sportschoolabonnementen. De meeste verzoeken komen van abonnees van BigGym en Basic-Fit.

Ook interessant: Opzeggen om Corona: meer opzeggingen voor sportscholen

Onder valse naam

Begin november kwam de merkwaarde actie van Otting aan het licht. De directeur van BigGym riep medewerkers per mail op om zich onder een valse naam voor te doen als leden van Basic-Fit en Fit For Free, en zo anoniem een klacht in te dienen bij de gemeente. De directeur stelde in zijn oproep dat de concurrentie zich niet aan de aangescherpte regels houdt. In de piek zouden er tot wel 100 mensen rondlopen, terwijl er een maximum geldt van 30 personen. Afgelopen maand werden juist twee sportscholen van BigGym voor vier weken gesloten. In vestigingen Zaandam en Wormerveer waren volgens de veiligheidsregio op verschillende momenten te veel mensen tegelijkertijd aanwezig.

Ottings oproep begon als volgt: “Graag wil ik dat je met je team anoniem gaat bellen naar de gemeente van jouw vestiging. Geef aan dat je lid bent van Basic-Fit.” De verdere instructies die medewerkers meekregen, waren helder: “Zeg dat je jezelf onveilig voelt, omdat er meer dan 30 personen tegelijk in de club zijn. Geef een andere naam door.” en "Vraag of ze in de avond willen controleren, omdat het dan het drukst is.” Otting had schijnbaar hoge verwachtingen van zijn oproep: “Als iedereen in je team dit doet, dan moet je gemeente hier actie op ondernemen.” Naar aanleiding van deze anonieme klachten stond de gemeente al twaalf keer bij Basic-Fit op de stoep, volgens één van de managers van de sportschoolketen.

Maatregelen voor sport

Er heerst nog een hoop verwarring omtrent het virus en de bijbehorende maatregelen. Daarom helderen we de huidige regels voor sport nog even voor je op. De overheid wil groepsvorming, sociale contacten en het aantal reisbewegingen tijdens de coronacrisis verminderen. Om die reden zijn er ook voor sport strenge maatregelen in het leven geroepen. Sporten is alleen toegestaan als je daarbij onderling 1,5 meter afstand kunt houden. Hieronder lees je de regels voor specifieke vormen van sport.

Binnensporten
Voor binnensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief de instructeur). Ook geldt er een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden.

Buitensporten
Voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief de instructeur). Ook hier geldt dat zij onderling 1,5 meter afstand moeten houden. 

Groepslessen
Groepslessen voor volwassenen bij sportaanbieders (zoals dans-, fitness-, boks- en dus ook sportscholen) zijn verboden. Dit geldt voor zowel voor groepslessen die binnen als buiten plaatsvinden.

Trainingen
Voor trainingen voor volwassenen geldt binnen én buiten een maximum van 2 personen per groepje (exclusief de instructeur). Per zelfstandige ruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Iedereen houdt onderling 1,5 meter afstand en mengt niet onderling.

Verspreiding van het virus

Er zijn veel vragen over de verspreiding van COVID-19. Wordt het virus bijvoorbeeld doorgegeven als je dezelfde sporttoestellen gebruikt als iemand die besmet is? De kans dat je besmet raakt omdat je dezelfde sporttoestellen of -attributen aanraakt, is erg klein, maar wordt niet uitgesloten. Het aantal virusdeeltjes neemt wel heel snel af buiten het lichaam. Hoe lang het virus overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Over het algemeen overleeft het beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en juist weer minder goed papier en karton. Om zo min mogelijk risico te lopen, wordt erop gehamerd om sportmaterialen te desinfecteren en je handen regelmatig te wassen. Een mogelijk besmet oppervlakte kun je schoonmaken met gewoon schoonmaakmiddel.

Gevolgen voor BigGym

Otting werkt inmiddels niet meer voor BigGym. De bestuurders zijn ’des duivels over de belachelijke eenmansactie’ van de directeur. Alle medewerkers hebben een bericht ontvangen van de bestuurders, waarin zij afstand doen van de mail van Otting. Ze verbieden hun medewerkers om gehoor te geven aan zijn oproep. Ook met de directies van Fit For Free en Basic-Fit hebben zij inmiddels contact gehad. Zoals altijd staat 123opzeggen voor je klaar als je jouw abonnement bij de sportschool wilt opzeggen. Dat kan eenvoudig met onze opzegbrief.

Landschap
Golf