Het blauwe Telegram logo

Let op: gratis Telegram-abonnement komt met privacy risico's

  • auteur Madelon

Telegram heeft een aanbieding waarbij bepaalde gebruikers zonder kosten kunnen genieten van een Premium-lidmaatschap. De voorwaarde? Je moet je telefoonnummer uitlenen aan Telegram, en dit brengt de nodige privacy risico's met zich mee.

Inhoudsopgave

    'Premium for SMS'

    Telegram heeft een aanbod waarbij gebruikers een gratis Premium-lidmaatschap kunnen krijgen als ze hun telefoonnummer beschikbaar stellen voor het doorsturen van sms-berichten. Het bedrijf heeft dit de naam 'Premium for SMS' gegeven, omdat gebruikers instemmen met het uitlenen van hun telefoonnummer voor het verzenden van inlogverificatiecodes. Normaal gesproken zou een Premium abonnement, dat diverse extra mogelijkheden in de app biedt, 5,49 euro per maand kosten.

    Leestip: Het belang van kleine lettertjes bij abonnementen opzeggen.

    Honderden sms-berichten

    Gebruikers van Telegram melden zich aan en loggen in met een verificatiecode die via sms wordt verzonden. Deze sms'jes worden normaal gesproken verzonden door telefoonmaatschappijen, maar dit kost Telegram blijkbaar te veel geld. Daarom worden gebruikers gevraagd om dit te gaan doen. Als je instemt, zullen er maandelijks honderd sms-berichten via jouw telefoon worden verzonden.

    Een Iphone met op het beeldscherm berichtenapps als Telegram en Whatsapp te zien.

    Potentiële inbreuk op privacy

    Deze functie wordt door sommigen gezien als problematisch en een potentiële inbreuk op de privacy. Iedereen die een sms van jou ontvangt, kan jouw nummer zien en heeft dus de mogelijkheid om te reageren of jouw nummer te gebruiken voor spam en fraude. Telegram geeft in hun voorwaarden aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele problemen, intimidatie of schade die hierdoor kan ontstaan.

    SMS-kosten zijn voor de gebruiker

    Volgens de gebruikersvoorwaarden zal Telegram tot wel 150 sms-berichten per maand versturen. Eventuele kosten die hierdoor ontstaan bij de telecomprovider van de gebruiker, zullen door de gebruiker zelf gedragen moeten worden. Is een gratis Premium-account dat waard?

    Telefoon die honderden smsjes verstuurd.

    Over Telegram

    Telegram is een cloudgebaseerde berichtenapp, vergelijkbaar met WhatsApp en Signal. Het werd in 2013 gelanceerd door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov. Telegram laat gebruikers berichten versturen, foto's, video's, stickers, en bestanden van elk type delen. De app is beschikbaar op meerdere platforms, waaronder iOS, Android, Windows, Mac en Linux.

    Wil je een abonnement opzeggen? Hier zijn vijf tips!

    Is Telegram gevaarlijk?

    Telegram wordt algemeen beschouwd als veiliger dan veel andere populaire berichtenapps. Een belangrijk kenmerk van Telegram is de end-to-end encryptie in de 'geheime chats'. Deze zorgen ervoor dat alleen de zender en ontvanger de inhoud kunnen lezen. Echter, standaardchats zijn niet end-to-end versleuteld, wat betekent dat Telegram toegang heeft tot de berichtgegevens.

    Man met zwart shirt gebruik telefoon.

    Bescherm je privacygegevens

    Het beschermen van je privacygegevens is ontzettend belangrijk. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de beveiliging van je computer en telefoon te verbeteren:

    1. Gebruik sterke wachtwoorden: Kies voor complexe en unieke wachtwoorden voor elk van je accounts. Vermijd eenvoudige en hergebruikte wachtwoorden. Een wachtwoordmanager, zoals LastPass, kan handig zijn om ze bij te houden.

    2. Multi-Factor Authenticatie (MFA): Activeer MFA waar mogelijk. Dit voegt een extra laag van beveiliging toe bovenop je wachtwoord.

    3. Gebruik betrouwbare antivirussoftware: Zowel op je computer als telefoon. Dit helpt bij het identificeren en blokkeren van malware en virussen.

    4. Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi: Gebruik een VPN (Virtual Private Network) wanneer je verbinding maakt met openbare Wi-Fi-netwerken om je gegevens te beveiligen zoals bijvoorbeeld NordVPN of ExpressVPN.

    5. Versleutel gevoelige gegevens: Gebruik versleutelingshulpmiddelen voor gevoelige bestanden, vooral als je ze opslaat op een gedeeld of kwetsbaar apparaat.

    6. Privacy-instellingen van apps: Controleer en pas de privacy-instellingen van je berichtenapps aan. Beperk wie je profiel en status kan zien.

    7. Wees waakzaam voor phishing: Leer hoe je phishingpogingen herkent en klik niet op verdachte links of bijlagen in e-mails of berichten.

    Landschap
    Golf