Leesbril op een boek, als symbool voor het aandachtig lezen van kleine lettertjes bij abonnementen opzeggen.

Het belang van kleine lettertjes bij abonnementen opzeggen

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Wie kent het niet? De verleidelijke aanbiedingen van straatverkopers die abonnementen op bekende kranten aan de man brengen. Maar zodra je thuis de kleine lettertjes leest, besef je dat het AD opzeggen, de Volkskrant opzeggen of de Telegraaf opzeggen niet zo eenvoudig is als je dacht. Maar waarom slaan we die kleine lettertjes zo vaak over, als abonnementen opzeggen zo lastig is?

Inhoudsopgave

  Aversie tegen kleine lettertjes

  Psycholoog en communicatiewetenschapper Jaap van Ginneken legt uit dat kleine lettertjes vaak juridisch verplichte maar onwelkome boodschappen bevatten. Het begint al met de kleine lettergrootte en gaat verder met complex juridisch jargon. Dit maakt het voor ons consumenten ontmoedigend om een overeenkomst door te nemen. De aversie tegen kleine lettertjes kan ervoor zorgen dat we essentiële informatie missen, wat problemen kan opleveren bij abonnementen opzeggen en meer. Ook zijn er een aantal andere factoren die bijdragen aan onze neiging om kleine lettertjes te negeren.

  Hand met pen die contract ondertekent, focus op kleine lettertjes.

  Een kwestie van kans

  Ten eerste wegen we vaak de moeite van het lezen van deze voorwaarden tegen de kans dat het in de toekomst problemen oplevert. Deze berekening leidt vaak tot het negeren van de kleine lettertjes. De gedachte dat de kans klein is dat er iets mis gaat, kan ons een vals gevoel van zekerheid geven. Wanneer het wel misgaat, kunnen de consequenties ernstig zijn, vooral als bij abonnementen opzeggen.

  Op 123opzeggen vind je meer dan 8000 opzegbrieven in 11 verschillende categorieën, én een algemene opzegbrief voor het opzeggen van abonnementen, verzekeringen, donaties en meer!

  Het "het zal wel" effect en je abonnementen opzeggen

  Ook de angst voor mogelijke negatieve scenario's kan ons ontmoedigen om de kleine lettertjes te lezen. Het idee van het doornemen van tientallen pagina's aan voorwaarden kan overweldigend zijn. Dit effect wordt versterkt door onze neiging om problemen te vermijden of te negeren totdat ze daadwerkelijk voorkomen. Je abonnementen opzeggen kan zo knap lastig worden als je deze voorwaarden niet volledig begrijpt!

  Kleine letters in overvloed

  Tenslotte leven we in een tijdperk waarin we worden overstelpt met informatie, waardoor we selectiever worden in wat we tot ons nemen. De kleine lettertjes vallen vaak buiten onze selectiecriteria. Deze overvloed aan informatie kan ons overweldigen, waardoor het moeilijker wordt om de tijd en energie te vinden om de kleine lettertjes grondig door te nemen. Het overslaan van deze belangrijke informatie kan het proces van abonnementen opzeggen vervolgens bemoeilijken en ons onverwachte kosten bezorgen.

  Vrouw met een vergrootglas voor de kleine lettertjes.

  Let op de kleintjes

  Bij het aangaan van een abonnement kunnen er in de kleine lettertjes clausules staan die als "onredelijk bezwarend" kunnen worden beschouwd. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van dergelijke clausules voordat je besluit een abonnement aan te gaan. Daarnaast is het raadzaam om de opzegtermijnen goed te controleren, zodat je weet hoe en wanneer je je abonnement kunt opzeggen voor de afgesproken datum.

  De Wet van Dam biedt bescherming tegen stilzwijgende, automatische verlenging van abonnementen. Dat en meer lees je in deze blog!

  Tips voor het aangaan van abonnementen

  Het aangaan van een abonnement is een beslissing die vaak (te) snel wordt genomen. Het nauwkeurig doorlezen van wat in de algemene voorwaarden staat kan je daarbij op de lange termijn veel ongemak besparen bij abonnementen opzeggen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  1. Vind de voorwaarden

  2. Lees zorgvuldig

  3. Let op belangrijke details

  4. Vraag om verduidelijking

  5. Overweeg juridisch advies

  Een smartphone toont het woord 'subscribe', symbool voor het aangaan en opzeggen van abonnementen.

  Gemakkelijk abonnementen opzeggen met 123opzeggen

  Bij 123opzeggen maken we abonnementen opzeggen simpel en zorgeloos. Vind je opzegbrief met behulp van onze zoekbalk door de naam van het bedrijf waarvoor je de dienst wil opzeggen in te voeren. Volg dan onze drie stappen: vul je gegevens in, download de gratis opzegbrief en verstuur deze per post of kies tegen een kleine betaling voor onze verzenddienst. Zo bespaar je tijd en moeite, en kun je je richten op belangrijkere zaken in het leven!

  Landschap
  Golf