Herroepingsrecht

Herroepingsrecht

Je hebt vast wel eens iets gekocht via het internet waar je achteraf spijt van had. Om dit soort situaties te voorkomen is het herroepingsrecht in het leven geroepen. Wat betekent dit herroepingsrecht precies voor de consument? Wij leggen het je graag uit.

Wat is het herroepingsrecht?

Als je iets koopt op afstand en daarmee dus een betalingsverplichting aangaat, heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Dit herroepingsrecht is ingesteld voor aankopen die gedaan worden zonder persoonlijk contact met de verkoper. Het is dus van toepassing op aankopen die gedaan worden via internet, een postorderbedrijf, de telefoon en via een bestelbon in een krant of tijdschrift. De reden dat je voor deze manieren van aankoop wel gebruik kunt maken van het herroepingsrecht, is dat je het product niet eerst hebt kunnen zien. Naast dit recht gelden ook de normale regels voor consumentenkoop. Wanneer je een product terugstuurt, kun je gebruik maken van het modelformulier voor herroepingsrecht. Dit dient de verkoper verplicht op de website te plaatsen. Hiermee kun je je koop ongedaan maken door middel van het herroepingsrecht en het volledige aankoopbedrag terugvragen.

Wanneer gaat het herroepingsrecht in?

Het herroepingsrecht gaat in nadat je het product ontvangen hebt. Het maakt hierbij dus niet uit wanneer je het product besteld hebt. Krijg je het bestelde product na 28 dagen thuis gestuurd, dan gaat de afkoelperiode dan pas in. Als je een zending hebt die in meerdere delen geleverd wordt, dan gaat de bedenktijd in als je het laatste deel ontvangen hebt. Ook bij een dienst met een product gaat de termijn pas in als je het product ontvangen hebt. Bij een regelmatig abonnement, zoals een krantenabonnement, gaat de bedenktijd lopen vanaf de eerste ontvangen zending.

Soort zending

Ingang bedenktijd

Product

Na ontvangst product

Combinatie dienst en product

Na ontvangst product

Dienst met welkomstcadeau

Na bevestiging bestelling dienst

Regelmatige levering

Na ontvangst eerste levering

Dienst

Na bevestiging bestelling dienst

Uitzonderingen op het herroepingsrecht

Het herroepingsrecht geldt voor veel producten, maar voor bepaalde producten geld een uitzondering. Als je één van deze voorbeelden bestelt, zul je geen aanspraak kunnen maken op het herroepingsrecht, deze producten kun je dus niet retourneren.

 • Producten op maatwerk (zoals een opzegbrief en ander drukwerk)
 • Producten met beperkte houdbaarheid die snel bederven
 • Verzegelde producten waarvan de verzegeling is gebroken
 • Audio- en videoapparatuur waarvan de verzegeling is gebroken (zoals dvd’s, cd’s en games)
 • Losse kranten en tijdschriften
 • Huren van accommodaties, auto’s en catering
 • Reizen die plaatsvinden op een bepaald tijdstip
 • Digitaal product wat gedownload is
 • Reparaties
 • Een afgeronde dienst (zoals ramen wassen of schilderwerk)
 • Overeenkomsten die zijn gesloten tijdens een openbare veiling

Regels voor terugnemen product

Het is belangrijk dat je je aan de regels houdt als je het product terug wilt sturen en gebruik wilt maken van het herroepingsrecht. Je mag het product beoordelen en zorgvuldig de verpakking openmaken, maar het product uitproberen mag niet. Dit houdt in dat je een spijkerbroek mag passen, maar niet dagenlang mag dragen. Als blijkt dat het product niet in originele staat is geretourneerd, heeft het product waardevermindering en dan mag de verkoper kosten vragen. Consumenten hebben het wettelijk recht om binnen 14 dagen een aankoop te retourneren. Het product moet binnen de bedenktijd worden teruggestuurd, anders is het herroepingsrecht niet meer geldig. Wanneer je de gehele bestelling terugstuurt, moet de verkoper het aankoopbedrag en de bezorgkosten terugbetalen. Wanneer je andere producten van de bestelling wel wilt houden, zijn deze bezorgkosten voor eigen rekening.

Hoe maak je gebruik van het herroepingsrecht?

Als je wilt afzien van je koop, dan kun je dit doen met een modelformulier voor een herroeping. De verkoper is verplicht om deze op de website te plaatsen. Het is echter niet verplicht om dit formulier te gebruiken. Je kunt ook een ondubbelzinnige verklaring per e-mail of post sturen, waarin je vertelt dat je gebruik wilt maken van het herroepingsrecht. De verkoper mag wachten met het terugbetalen van het betaalde bedrag, totdat de retourzending is aangekomen. Jij hebt na het verzenden van je herroepingsrecht nog 14 dagen bedenktijd om het product terug te sturen. Doe je dit niet, dan hoeft de verkoper het betaalde bedrag niet terug te betalen.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf