IBAN

IBAN

Het IBAN bestaat al sinds 1999 in Nederland, maar pas 2014 is het gebruik van het IBAN-nummer verplicht voor binnenlandse transacties. Wat een IBAN-nummer precies is, waar het nummer uit bestaat en waarom we een IBAN gebruiken, heeft 123opzeggen allemaal voor je uitgezocht.

Wat is een IBAN-nummer?

Al sinds 1999 heeft iedere Nederlandse bankrekening een IBAN-nummer. Dit nummer werd eerder alleen gebruikt voor internationaal betalingsverkeer. De naam staat dan ook voor: International Bank Account Number. Het IBAN-nummer is altijd hetzelfde opgebouwd en bestaat maximaal uit 34 alfanumerieke tekens. Het enige verschil is de hoeveelheid cijfers achter de land- en bankcodes. De hoeveelheid getallen is per land verschillend. In het land zelf wordt wel een hoeveelheid aangehouden. Wanneer je je IBAN correct wilt invullen, moet je zelf aangeven bij welke bank het rekeningnummer hoort, dit verschilt namelijk per bank. In Nederland is je het correcte IBAN als volgt opgebouwd:

  • Landcode
  • Controlegetal bestaande uit twee cijfers
  • Bankcode
  • Nationaal rekeningnummer.

Waarom IBAN?

Er is gekozen om over te stappen naar het IBAN-systeem, omdat in Europa vrij gehandeld moet kunnen worden. De grenzen vielen weg bij de eenwording en ook het betalingssysteem moest hieraan geloven. Door één systeem te gebruiken, wordt het voor banken makkelijker om betalingen te verwerken en kost het minder. Voor binnenlandse betalingen worden geen kosten in rekening gebracht, maar bij internationale overschrijvingen die je naar het buitenland verzendt kan het zijn dat je geld kwijtraakt aan het gevolg van een slechte wisselkoers. IBAN dient niet te worden vergist met de betaalmethode Single Euro Payments Area (SEPA).

 ‘Wat is mijn IBAN?’

Bij 123opzeggen krijgen wij vaak de vraag waar mensen hun eigen IBAN kunnen vinden. Gelukkig is het IBAN vinden niet moeilijk! Je kunt als rekeninghouder je International Bank Account Number (IBAN) terugvinden op de volgende plekken:

  • In de internetbankieromgeving
  • In de App van de bank
  • Op de bankpas (IBAN is je rekeningnummer op de pas)
  • Op het afschrift van de bank (vaak staat het IBAN bovenaan het afschrift)

Veiligheid IBAN bij geld overboeken

Doordat het IBAN zo’n lang nummer is, is er ook voldoende ruimte voor een foutje. Uit onderzoek van de Betaalvereniging bleek dat bij driekwart van de verkeerde overboekingen en vergissing is gemaakt bij het invoeren van het IBAN. Om de kans op vergissingen bij het IBAN te verkleinen en fraude te voorkomen, is er een IBAN-Naam Check ontwikkeld door Rabobank. Wanneer je geld wilt overboeken, wordt er gekeken of de naam ten opzichte van het IBAN klopt. Mocht dit niet zo zijn, dan zal degene die de overboeking wil doen hier een melding van krijgen. Dankzij deze IBAN-checker worden zowel internationale transacties naar een buitenlandse bank of buitenlandse IBAN als binnenlandse betalingen veilig.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf