IBAN-nummer

De IBAN bestaat al sinds 1999 in Nederland, maar pas 2014 is het gebruik van het IBAN-nummer verplicht voor iedere overschrijving in Nederland. Wat een IBAN-nummer precies is, waar het nummer uit bestaat en waarom we een IBAN gebruiken, heeft 123opzeggen allemaal voor je uitgezocht.

Wat is een IBAN-nummer?

Al sinds 1999 heeft iedere Nederlandse bankrekening een IBAN-nummer. Dit nummer werd eerder alleen gebruikt voor internationaal betalingsverkeer. De naam staat dan ook voor: International Bank Account Number. Het IBAN-nummer is altijd hetzelfde opgebouwd. Het enige verschil is de hoeveelheid cijfers achter de land- en bankcodes. De hoeveelheid getallen is per land verschillend. In het land zelf wordt wel een hoeveelheid aangehouden. In Nederland is de IBAN als volgt opgebouwd:

  • Landcode
  • Controlegetal
  • Bankcode
  • Rekeningnummer.

Waarom IBAN?

Er is gekozen om over te stappen naar het IBAN-systeem, omdat in Europa vrij gehandeld moet kunnen worden. De grenzen vielen weg bij de eenwording en ook het betalingssysteem moest hieraan geloven. Door één systeem te gebruiken, wordt het voor banken makkelijker om betalingen te verwerken en kost het minder. Helaas hebben de banken dit voordeel nooit aan hun klanten doorberekend.

 ‘Wat is mijn IBAN?’

Bij 123opzeggen krijgen wij vaak de vraag waar mensen hun eigen IBAN-nummer kunnen vinden. Gelukkig is dit makkelijk. Je kunt als rekeninghouder je IBAN terugvinden op de volgende plekken:

  • In de internetbankieromgeving
  • In de App van de bank
  • Op de bankpas
  • Op het afschrift van de bank

Veiligheid IBAN

Doordat het zo’n lang nummer is, is er ook voldoende ruimte voor een foutje. Uit onderzoek van de Betaalvereniging bleek dat bij driekwart van de verkeerde overboekingen en vergissing is gemaakt bij het invoeren van het nummer. Om de kans op vergissingen te verkleinen en fraude te voorkomen, is er een IBAN-Naam Check ontwikkeld door Rabobank. Er wordt dan gelijk gekeken of de naam bij de IBAN klopt. Mocht dit niet zo zijn, dan zal degene die de overboeking wil doen hier een melding van krijgen. Wat er vervolgens met die melding gedaan wordt, is nog steeds aan de overboeker zelf.