Incassobureau

Wanneer een rekening niet betaalt wordt, kan een bedrijf een incassobureau inschakelen. Dit bureau neemt dan alle zorgen uit handen en regelt de incassatie van het verschuldigde bedrag. Hoe ze dit doen en hoe dit allemaal werkt, leggen we je uit.

Incassobureau of deurwaarder?

Er bestaat nogal wat verwarring over wat een deurwaarder nu precies doet en wat de taken zijn van een incassobureau. Deze twee zijn namelijk heel verschillend. Een incassobureau mag wettelijk gezien bijna niets. Zij kunnen de debiteuren – zoals de schuldenaar genoemd wordt – alleen aanspreken op het gedrag en aanmoedigen om het verschuldigde bedrag te betalen. Dit doen ze door brieven, e-mails, telefonische gesprekken en bezoeken. Ze gaan met de debiteur in gesprek om zo af te spreken hoe het bedrag betaald gaat worden. Dit kan in de vorm van een betalingsregeling of gelijk.

Wanneer de debiteur echt niet wil betalen, dan is de gang naar de rechter soms noodzakelijk. De rechter kan dan bepalen of er een deurwaarder ingeschakeld mag worden. De deurwaarder heeft meer mogelijkheden dan een incassobureau en kan beslag leggen op loon, bankrekeningen en goederen. Op die manier wordt het geld teruggevorderd en betaalt aan de schuldeiser – ook wel crediteur genoemd.

Incassokosten

Incassobureaus werken vaak via het no cure, no pay principe. Dit houdt in dat je niet hoeft te betalen als er geen oplossing komt. Vaak is het zelfs zo dat je als schuldeiser helemaal geen kosten hoeft te betalen. Deze verhalen ze namelijk op de debiteur door het incasseren van de incassokosten. Een rekening wordt namelijk verhoogd als er een incassobureau bij gehaald wordt. Deze incassokosten zijn wel gebonden aan een wettelijk maximum en kunnen dus niet onbeperkt opgelegd worden. Benieuwd hoeveel dat is? Bekijk dan ons uitgebreide begrip over incassokosten.