Looptijd

Wanneer je een abonnement afsluit, hangt hier vaak een bepaalde looptijd aan vast. Het is alleen niet altijd bekend wat die looptijd precies betekent voor je abonnement en het opzeggen hiervan. Om je een steuntje in de rug te geven, leggen we hier precies uit wat die looptijd betekent en voor gevolgen heeft.

Wat betekent looptijd?

Met de looptijd van een abonnement wordt bedoelt hoe lang je een vaste periode afsluit. Stel: je sluit een abonnement voor 2 jaar af bij de sportschool, dan is de looptijd van het abonnement 2 jaar. Dit is een vaste periode, waar je vaak niet makkelijk onderuit komt. Pas na die looptijd kun je je abonnement opzeggen.

Hoe lang is de looptijd van mijn abonnement?

Hoe lang de looptijd van je abonnement, lidmaatschap of contract is, is afhankelijk van wat je zelf afsluit. Zo heb je bijvoorbeeld energiecontracten met een looptijd van 1, 3 en zelfs 5 jaar. Je kunt tussentijds niet opzeggen en zult dus goed moeten nadenken of zo’n lange looptijd handig is voor jou of dat je liever wat vrijer bent.

Voor- en nadelen lange looptijd

Heb je een contract voor een langere periode afgesloten, dan is het grootste voordeel hiervan dat je in veel gevallen een lager tarief per maand betaalt. Ook ben je uitgesloten van prijsverhogingen, waardoor je niet bang hooft te zijn dat je abonnement duurder wordt. De keerzijde hiervan is natuurlijk ook dat je niet kunt profiteren van prijsdalingen en je kunt niet opzeggen wanneer jij dat wenst.

Opzeggen van abonnement met bepaalde looptijd

Het opzeggen van een abonnement met een vaste looptijd is net even anders dan normaal. Sluit je een contract af voor een jaar, dan kun je dit niet zomaar opzeggen. Vaak geldt er een opzegboete voor dit soort abonnementen. Je moet dan een vooraf vastgesteld bedrag betalen als je het contract breekt. Gratis opzeggen kan pas aan het einde van de looptijd. Denk dus goed na voordat je een abonnement afsluit met een vaste looptijd. Zeker als je inkomen niet stabiel is en je soms moet snijden in je uitgaven.