Recht van Verzet

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van je rechten als consument. Het Recht van Verzet is een recht waar veel mensen geen weet van hebben. Dankzij dit recht kun je voorkomen dat bedrijven jou bellen, mailen of post sturen met aanbiedingen en andere reclame. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt en hoe je gebruik kunt maken van dit recht? 123opzeggen legt het je uit.  

Bel-me-niet-register

De eerste stap naar niet langer gestoord worden door bedrijven is het bel-me-niet-register. Hier kun je je telefoonnummer registreren. Bedrijven die je willen benaderen voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden moeten deze lijst altijd eerst raadplegen, voordat ze bellen. Als jij hierin geregistreerd staat, mag je dus niet zomaar gebeld worden. Let op: het bel-me-niet-register gaat niet op als je een bedrijf of organisatie toestemming hebt gegeven om je te bellen. Ook geldt het bel-me-niet-register niet als je klant bent geweest bij het bedrijf in kwestie.

Recht van Verzet gebruiken

Als je toch gebeld wordt door bedrijven, is de kans groot dat je hier zelf toestemming voor hebt gegeven in het verleden. Dit kan zijn door mee te doen aan een winactie of door informatie in te winnen. Wil je dat ook deze bedrijven jou niet meer bellen, mailen of post sturen? Je kunt in dat geval gebruikmaken van je Recht van Verzet. Geef tijdens het gesprek aan de telefoon aan dat je gebruikmaakt van je Recht van Verzet. Bedrijven moeten dit verwerken en jouw nummer uit de bellijsten halen. Het is altijd verstandig om ook te vragen om een bevestiging per post of per mail. Op die manier kun je bewijzen dat je gebruik gemaakt hebt van dit recht.

Als je ook geen mail en post meer wil ontvangen, kun je een brief sturen naar het bedrijf waarin je vermeld dat je gebruik maakt van het Recht van Verzet. Als je een bedrijf opzegt met een opzegbrief van 123opzeggen, kun je aanvinken dat je geen geadresseerde reclame meer wil ontvangen. Hierdoor zullen bedrijven je ook van de mail/post-lijst afhalen. Zorg er dus altijd voor dat je dit aanvinkt, als je inderdaad geen post meer wil ontvangen.

Recht van Verzet gebruikt en toch gebeld?

Als er toch gebeld wordt, ondanks dat je gebruikgemaakt hebt van je Recht van Verzet, dan kun je dit melden bij de Autoriteit Consument en Markt. Zij brengen bedrijven in kaart die zich niet houden aan de regels en leggen sancties op waar nodig.