Recht van Verzet

Recht van verzet

Het is belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van hun rechten. Het Recht van Verzet is één van deze rechten waar veel mensen geen weet van hebben. Dankzij dit recht kun je voorkomen dat bedrijven jou bellen, mailen of post sturen met aanbiedingen en andere reclame. Ben je benieuwd wat het bel-me-niet register bij telefonische verkoop precies is en hoe je gebruik kunt maken van het recht van verzet? 123opzeggen legt het je uit. 

Bel-me-niet register

De eerste stap naar niet langer gestoord worden door bedrijven is het bel-me-niet register. Hier kun je je telefoonnummer registreren. Bedrijven die je willen benaderen voor commerciële doeleinden als telefonische verkoop of goede doelen moeten toestemming hebben om dit register eerst raad te plegen, voordat ze bellen. Als jij hierin geregistreerd staat, mag je dus niet ongevraagd gebeld worden door bijvoorbeeld energiemaatschappijen zoals Eneco of loterijen zoals de Staatsloterij. Let op: het bel-me-niet register gaat niet op als je een bedrijf of organisatie toestemming hebt gegeven om je te bellen. Ook geldt het bel-me-niet register niet als je klant bent geweest bij het bedrijf in kwestie.

Recht van Verzet gebruiken

Word je toch lastiggevallen door telefonische verkopers, dan is de kans groot dat je hier zelf toestemming voor hebt gegeven in het verleden. Dit kan zijn door mee te doen aan een winactie of door informatie in te winnen. Wil je dat ook deze bedrijven jou niet meer bellen, mailen of post sturen? Je kunt in dat geval gebruikmaken van je Recht van Verzet. Geef tijdens het gesprek in telefonisch contact aan dat je gebruikmaakt van je Recht van Verzet. Bedrijven moeten dit volgens de regels verwerken en jouw nummer uit de bellijsten halen. Hierbij komt je telefoonnummer je ook in het bel-me-niet register te staan. Het is altijd verstandig om ook te vragen om een bevestiging per post of per e-mail. Op die manier kun je bewijzen dat je gebruik gemaakt hebt van dit recht als consument.

Als je ook geen mail en post meer wil ontvangen, kun je een brief sturen naar het bedrijf waarin je vermeld dat je gebruik maakt van het Recht van Verzet. Als je een bedrijf opzegt met een opzegbrief van 123opzeggen, kun je aanvinken dat je geen geadresseerde reclame meer wil ontvangen. Hierdoor zullen bedrijven je e-mailadres en postadres van de lijst halen. Zorg er dus altijd voor dat je dit aanvinkt, als je inderdaad geen post meer wil ontvangen.

Recht van Verzet gebruikt en toch zonder toestemming gebeld?

Als je toch ongewenste telefoontjes zonder toestemming ontvangt door bedrijven of goede doelen, ondanks dat je gebruikgemaakt hebt van je Recht van Verzet, dan kun je hier een melding van maken en contact leggen met de Autoriteit Consument en Markt. Zij brengen bedrijven in kaart die zich niet houden aan de regels en leggen sancties op waar nodig.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf