SEPA incasso

Steeds meer bedrijven incasseren hun abonnementsgelden door middel van een SEPA incasso. Je zult de term vast regelmatig voorbij zien komen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Je wilt natuurlijk wel weten waar je toestemming voor geeft en daarom leggen we je op deze pagina duidelijk uit wat een SEPA incasso nu precies is en hoe het werkt.

Wat is een SEPA incasso?

Een SEPA incasso is een vorm van een automatische incasso. Het wordt in heel Europa gebruikt om betalingen te doen. Het kan hierbij gaan om een betaling die je maar één keer doet voor een abonnement dat maandelijks, per kwartaal of per jaar wordt afgeschreven. Om een automatische incasso te kunnen doen, moet het bedrijf in kwestie toestemming vragen aan de persoon of het bedrijf die de betaling moet doen. Dit kan in de vorm van een online vinkje of een telefonische toezegging.

Voor- en nadelen SEPA incasso

Net als bij alle manieren van betalen, heeft ook de SEPA incasso voor- en nadelen. Het grote voordeel van deze manier van betalen, is dat het voor zowel het bedrijf als de klant enorm makkelijk is. Je hoeft alleen maar je IBAN in te vullen en toestemming te geven, waardoor je geen lastige systemen door hoeft om je betaling te doen. Ook hoef je nooit bang te zijn dat je de betaling vergeet, omdat dit namelijk automatisch van je bankrekening geschreven wordt.

De nadelen van de SEPA incasso liggen vooral bij het misbruik. Zowel de klant als het bedrijf kan hiermee te maken krijgen. De klant kan bijvoorbeeld een onterechte incasso krijgen, waardoor er onterecht geld van de rekening wordt geschreven. Om de klant te beschermen, bestaat er daarom de mogelijkheid om een betaling te storneren. Dit kun je doen tot 56 dagen na de betaling.

Het risico voor het bedrijf is dat de klant een betaling autoriseert, maar eigenlijk geen geld op de rekening heeft staan. Hierdoor kan de incasso niet plaats vinden. Ook het onterecht storneren is een groot probleem in het bedrijfsleven. Uiteraard heeft het bedrijf in kwestie dan wel het recht om een herinnering te sturen en eventueel een incassobureau in te schakelen. Zo zal het bedrijf het verschuldigde bedrag toch kunnen incasseren, maar het zorgt wel voor veel vertraging en administratieve rompslomp.