Wat betekent looptijd

Looptijd

Wanneer je een abonnement afsluit, hangt hier vaak een bepaalde looptijd aan vast. Het is alleen niet altijd bekend wat die looptijd precies betekent voor je abonnement en het opzeggen hiervan. Om je een steuntje in de rug te geven, leggen we hier precies uit wat die looptijd betekent en welke gevolgen dit heeft.

De vaste periode

Looptijd betekent letterlijk de tijd dat iets duurt. Met de looptijd van een abonnement wordt bedoeld hoe lang je een bepaald effect voor een bepaalde tijd afsluit. Stel: je sluit een abonnement voor twee jaar af bij de sportschool, dan is de looptijd van het abonnement twee jaar. Dit is een vaste periode, waarin je niet gemakkelijk tussentijds kunt opzeggen. Pas na die looptijd komt je huidige contract te vervallen en kun je je abonnement opzeggen.

Hoe lang is de looptijd van mijn abonnement?

Hoe lang de looptijd van je abonnement, lidmaatschap of contract is, is afhankelijk van wat je zelf afsluit. Zo heb je bijvoorbeeld energiecontracten met een looptijd van 1, 3 en zelfs 5 jaar. Je kunt tussentijds niet opzeggen en zult dus goed moeten nadenken of zo’n lange looptijd handig is voor jou of dat je liever wat vrijer bent.

Voor- en nadelen lange looptijd

Heb je een contract met een looptijd voor een langere periode afgesloten, dan is het grootste voordeel hiervan dat je in veel gevallen een lager tarief per maand betaalt. Dit kan het geval zijn bij een lineaire hypotheek. Ook ben je uitgesloten van prijsverhogingen, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je abonnement duurder wordt. De keerzijde van deze looptijd is natuurlijk ook dat je niet kunt profiteren van prijsdalingen en je kunt niet opzeggen wanneer jij dat wenst. De looptijd van de hypotheek is meestal 30 jaar en is daarmee een tijdgebonden investering, hierbij wordt de oorspronkelijke rentevaste periode gehanteerd. Als gekozen wordt voor een rentevaste periode tijdens de looptijd van de hypotheek 5 jaar dan wordt elke 5 jaar de rente aangepast naar de klasse die hoort bij de schuld-marktwaarde. Je kunt hiervoor een hypothecaire lening aangaan. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens de looptijd alleen rente te betalen, hierbij heb je na je laatste aflossing van je lening een aflossingsvrije hypotheek.

Opzeggen van abonnement met bepaalde looptijd

Het opzeggen van een abonnement met een vaste looptijd is net even anders dan normaal. Sluit je een contract af voor een jaar, dan kun je dit niet zomaar opzeggen. Vaak geldt er een opzegboete voor dit soort abonnementen. Je moet dan een vooraf vastgesteld bedrag betalen als je het contract breekt. Gratis opzeggen kan pas aan het einde van de looptijd. Denk dus goed na voordat je een abonnement afsluit met een vaste of langere looptijd. Zeker als je inkomen niet stabiel is, je geen lening kan aanvragen en je soms moet snijden in je uitgaven.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf