Dataverbruik

Dataverbruik

Dataverbruik verwijst naar de hoeveelheid data die je verbruikt tijdens het gebruik van internetdiensten, zoals:

 • surfen op het web;
 • streamen van video's;
 • downloaden van bestanden;
 • versturen van e-mails en gebruik van mobiele apps.

Het wordt meestal uitgedrukt in gigabytes (GB) of megabytes (MB) en kan variëren afhankelijk van je online activiteiten en het type internet- of mobiele data-abonnement dat je hebt.

Waarom is dataverbruik belangrijk?

Door op de hoogte te zijn van je dataverbruik kun je bewust om te gaan met je internetgebruik en ervoor te zorgen dat je binnen de limieten van je abonnement blijft. Daarnaast kan het je helpen om onverwachte kosten te voorkomen, aangezien sommige providers extra kosten in rekening brengen als je je datalimiet overschrijdt. Bovendien kan kennis over je dataverbruik je helpen bij het selecteren van het abonnement dat past bij je behoeften.

Hoe wordt dataverbruik gemeten?

Dataverbruik wordt gemeten door de hoeveelheid gegevens die heen en weer worden verzonden tussen je apparaat en het internet. Elke activiteit die je online uitvoert, zoals het bekijken van een website of het streamen van een video, genereert gegevens die worden geteld als dataverbruik. Providers houden bij hoeveel data je verbruikt en geven dit weer in je accountoverzicht of op je factuur.

Tips voor het beheren van dataverbruik

Als je je dataverbruik wilt beheren, zijn er een paar handige tips die je kunt volgen. Ten eerste, maak gebruik van wifi wanneer beschikbaar om je mobiele dataverbruik te verminderen. Vermijd het streamen van video's in hoge resolutie of het downloaden van grote bestanden als je dataverbruik beperkt is. Schakel automatische updates op je apparaten uit of stel ze in op alleen wifi-gebruik. Daarnaast zijn er apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het monitoren en beperken van je dataverbruik.

Veelgestelde vragen over datagebruik

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over dataverbruik.

Hoe kan ik mijn dataverbruik zien?

Je kunt je dataverbruik zien op je smartphone, meestal in de instellingen. Voor een iPhone ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'. Daar zie je hoeveel data elke app gebruikt. Bij een Android-toestel vind je dit vaak onder 'Instellingen' > 'Verbindingen' > 'Datagebruik'.

Wat verbruikt het meeste data?

Apps die veel data verbruiken zijn vaak streamingdiensten voor video en muziek, zoals Netflix, YouTube en Spotify. Sociale media-apps zoals Instagram en Facebook kunnen ook veel data gebruiken, vooral als ze automatisch video's afspelen. Online games en het downloaden of updaten van apps over mobiele data verbruiken ook veel data.

Waar kan ik mijn dataverbruik zien?

Naast het bekijken van je dataverbruik op je telefoon, kun je ook inloggen op de website of app van je mobiele provider. Veel providers bieden gedetailleerde informatie over je datagebruik, inclusief historische data, in hun app of op hun website.

Waarom gebruikt mijn telefoon zoveel data?

Er zijn verschillende redenen waarom je telefoon veel data kan gebruiken. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Apps op de achtergrond: Sommige apps blijven data gebruiken zelfs als je ze niet actief gebruikt.
 • Automatisch afspelen van video's: Veel sociale media-apps spelen automatisch video's af, wat veel data verbruikt.
 • Hoge kwaliteit streaming: Het streamen van video's of muziek in hoge kwaliteit gebruikt meer data.
 • Synchroniseren van data: Automatische back-ups of synchronisatie van foto's en documenten naar de cloud kunnen veel data verbruiken.

Hoe kun je zien hoeveel data je nog hebt iPhone?

Op een iPhone kun je eenvoudig zien hoeveel data je nog hebt door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op Mobiel netwerk of Mobiele data (afhankelijk van je iOS-versie).
 3. Hier zie je het totale datagebruik. Dit is echter een cumulatief aantal dat niet automatisch wordt gereset elke factureringscyclus. Je kunt dit handmatig resetten door onderaan de pagina op Stel gegevens opnieuw in te tikken.
Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf