Aangetekende brief versturen

Een angetekende brief versturen is een dienst die wordt aangeboden door post- en koeriersbedrijven waarmee je belangrijke documenten of pakketten kunt versturen met extra zekerheid en beveiliging.

Wat is een aangetekende brief?

Een aangetekende brief is een verzendmethode waarbij de verzender een ontvangstbevestiging krijgt zodra de brief door de ontvanger is aangenomen. Dit proces zorgt voor een juridische bevestiging dat de brief daadwerkelijk is geleverd en ontvangen. Aangetekende brieven worden vaak gebruikt voor belangrijke documenten waarvan het essentieel is dat er bewijs is van verzending en ontvangst

Een aangetekende brief versturen naar een postbus

Sommige bedrijven werken met een postbus. Dit houdt in dat de aangetekende brief wordt afgegeven bij een servicepunt van het postvak. De eigenaar moet het pakket of de brief persoonlijk ophalen bij het postkantoor en zich legitimeren bij ontvangst. Pas als de post is opgehaald en er een handtekening retour is gezet, krijgt de afzender een bewijs dat het pakket of de brief in ontvangst is genomen.


Veelgestelde vragen over een aangetekende brief versturen

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht met meer informatie.

Wat kost het versturen van een aangetekende brief?

Gewicht Nederland EUR1 EUR2 Wereld
Tot 2 kg € 9,80 € 12,55 € 15 € 24
2 kg tot 10 kg € 13,25 € 16,00 € 18,75 € 31,25
10 kg tot 20 kg € 16,70 € 19,45 € 22,20 € 38,75

Wat is het voordeel van een aangetekende brief versturen?

Het voordeel van aangetekend versturen is dat het een bewijs van verzending en ontvangst biedt. De verzender krijgt een verzendbewijs en vaak is er een track-and-trace systeem waarmee de zending gevolgd kan worden. Bij ontvangst moet de ontvanger tekenen, wat als bewijs dient dat het item daadwerkelijk is ontvangen.

 Is een aangetekende brief versturen verzekerd?

Een ander groot voordeel van aangetekend verzenden ten opzichte van gewone post is dat de brief verzekerd is tot 50 euro. Dit betekent dat je recht hebt op schadevergoeding wanneer de brief kwijt raakt. Je kunt er ook voor kiezen om je aangetekende post voor meer dan 50 euro te verzekeren, dit verzekerde bedrag kan oplopen tot 500 euro.

Hoe verstuur ik een brief aangetekend?

Om een brief aangetekend te versturen, ga je naar een postkantoor waar je het document kunt afgeven. Het postpersoneel helpt je dan met het juiste formulier en zorgt voor de registratie en verzending van je brief. Je ontvangt een ontvangstbewijs met een unieke code waarmee je de verzending kunt volgen.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf