Wat is een abonnement

Abonnement

Bij een abonnement ga je een overeenkomst aan met een aanbieder van een product of dienst. Deze producten en diensten worden dan periodiek geleverd, bijvoorbeeld per week of per maand. Ook zijn er gratis abonnementen. De afnemer van een abonnement wordt ook wel abonnee genoemd en bepaald hiervoor vaak een vastgesteld bedrag.

Er zijn abonnementen voor bijvoorbeeld publicaties zoals kranten en tijdschriften, diensten zoals datingservices en toegang tot bijvoorbeeld musea of bioscopen. Het meest geijkte voorbeeld van een abonnement is misschien wel het sim only abonnement, waarmee je een maandelijks bedrag betaalt voor mobiele telefonie. Er zijn binnen een branche zoals de mobiele telefonie vaak vele aanbieders van abonnementen.

Welke soorten abonnementen zijn er

Abonnementen bestaan er in vele soorten. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen in de volgende categorieën:

  • Dating;Abonnement

  • Goede doelen;

  • Loterijen;

  • Media;

  • Politieke partijen;

  • Sport;

  • Telecom;

  • Vervoer;

  • Verzekeringen;

  • Wonen.

Bij dating kun je denken aan abonnementen op datingservices zoals Tinder of Parship. Goede doelen kun je steunen met een maandelijkse bijdrage. Bij abonnementen op loterijen speel je vaak mee met maandelijkse trekkingen. Voorbeelden van media waarop je je kunt abonneren zijn streamingsdiensten zoals Netflix, de VPRO Gids en de Leeuwarder Courant.

Ook van politieke partijen kun je lid worden. Je steunt een politieke partij dan vaak met een periodieke, financiële bijdrage. Bij sportabonnementen kun je denken aan bijvoorbeeld een lidmaatschap op een sportschool of een abonnement op Yogatv. Binnen de categorie 'telecom' vallen aanbieders van mobiele telefonie zoals Hollandsnieuwe. en Tele2.

Bij abonnementen op vervoer kun je denken aan een kortingskaart van de NS, de deelauto's van Greenwheels of een carwashservice zoals Carwash Unlimited. Om jezelf te verzekeren kun je een polis afsluiten bij één van de vele verzekeraars. Denk bij abonnementen in de categorie wonen aan het huren van bedden, energiecontracten en waterbedrijven.

Wat zijn opzegtermijnen

Een abonnement kun je vaak opzeggen na de zogeheten opzegtermijn. Dit is de termijn die in acht moet worden genomen bij het opzeggen. Hanteert een bedrijf bijvoorbeeld een opzegtermijn van één maand, dan moet je de opzegging minimaal één maand voor de afloop van het contract opzeggen.

Bij langdurige contracten is het vaak niet mogelijk om tussentijds op te zeggen. De looptijd van een abonnement van bijvoorbeeld een half jaar of een jaar moet dan eerst voorbij zijn. Deze looptijd wordt ook wel abonnementsperiode genoemd. Wil je een abonnement toch tussentijds opzeggen, dan zijn hier vaak kosten aan verbonden.

 

 

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf