BKR registratie

BKR registratie

Een BKR-registratie verwijst naar een vermelding in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) in Nederland. Het BKR is een onafhankelijke organisatie die kredietinformatie bijhoudt en dient als een centrale database voor leningen en kredieten die zijn verstrekt aan consumenten in Nederland.

Wanneer krijg je een BKR registratie

Wanneer je een lening, krediet of creditcard aanvraagt, wordt dit meestal gemeld bij het BKR. Dit betekent dat er een registratie wordt gemaakt van de lening of het krediet in het CKI. Het BKR registreert niet alleen de leningen zelf, maar ook de betalingsgeschiedenis. Dit houdt in dat er wordt bijgehouden of je de betalingsverplichtingen van je lening of krediet op tijd nakomt.

Een BKR-registratie is niet per definitie negatief. Het kan ook aangeven dat je netjes aan je betalingsverplichtingen voldoet. Het wordt echter problematisch wanneer je betalingsachterstanden hebt of betalingsproblemen ondervindt. In dat geval kan een BKR-registratie als negatief worden beschouwd en kan het invloed hebben op je mogelijkheid om nieuwe leningen of kredieten aan te vragen

Over de registratie

Mensen die kredieten hebben vanaf € 250 worden geregistreerd bij het BKR. Het BKR beoordeelt zelf niet of men wel of niet een lening kan krijgen, en geeft enkel informatie over de kredietwaardigheid van mensen die een lening aanvragen. Een betalingsachterstand op een bepaalde lening kan voor een geldverstrekker een reden zijn om geen nieuwe lening te verstrekken om te voorkomen dat hij of zij te veel leent. Zo beschermt het BKR consumenten tegen overcreditering.

Kredietregistratie bij mobiele telefoonabonnementen

Onder andere banken, zoals de Bunq of de ING, postorderbedrijven en leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het BKR. Sinds 2017 worden ook mobiele telefoons duurder dan € 250 en die in maandelijkse termijnen worden verstrekt en afbetaald bij een telefoonabonnement geregistreerd. Het BKR bewaart gegevens over een lening tot vijf jaar na afloop. Hypothecaire leningen worden niet geregistreerd.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf