Contract

Contract

In een contract of overeenkomst kunnen natuurlijke personen of rechtspersonen afspraken schriftelijk vastleggen. Alle partijen die het contract ondertekenen dienen zich hieraan te houden. Een contract sluit je af bij bijvoorbeeld het kopen van een woning en bij het opstellen van een samenlevingscontract, maar ook bij het aangaan van abonnementen op tijdschriften en lidmaatschappen op sportscholen.

Afspraken worden vaak schriftelijk vastgelegd zodat er in tijden van twijfel een beroep kan worden gedaan op de inhoud van een contract. Bij een mondelinge afspraak is dit niet het geval.

Verschillende soorten contracten

Bij contracten kun je denken aan bijvoorbeeld koopcontracten, huurcontracten, arbeidscontracten en verzekeringscontracten. Maar ook bij het aangaan van abonnementen en lidmaatschappen ga je vaak een overeenkomst aan waarvan de voorwaarden zijn vastgelegd in een contract, algemene voorwaarden of polisvoorwaarden.

Wat is een contractsperiode

Lidmaatschappen en abonnementen bij bijvoorbeeld een aanbieder van mobiele telefonie lopen in principe tot het einde van de contractsperiode. Deze looptijd kan een maand zijn of een half jaar, maar ook een jaar of twee jaar. Soms worden deze contracten stilzwijgend met nog eens een periode van één of twee jaar verlengd. Op welke wijze een contract wordt verlengd staat in het contract, net als de opzegtermijn.

Ontbinding van een contract

De partijen die een contract aan zijn gegaan dienen zich te houden aan de afspraken die er in het contract zijn vastgelegd. Maar komt één van beide partijen deze afspraken niet na, dan kan de ander verzoeken om het contract te ontbinden.

Bijvoorbeeld wanneer een telecomaanbieder zoals Tele2 of Tweak niet de beloofde netwerkkwaliteit levert, of wanneer een zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden wijzigt. Dan heeft een contractant het recht om de overeenkomst te ontbinden. Ook bijzondere omstandigheden, zoals het overlijden van een contractant, kunnen en geldige reden zijn om een contract nietig te verklaren.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf