Wat is een incassobureau

Incassobureau

Een incassobureau, soms ook wel schuldinvorderingsbureau genoemd, is een bedrijf dat zich bezighoudt met het innen van openstaande vorderingen namens andere bedrijven of individuen. Het doel van een incassobureau is om ervoor te zorgen dat achterstallige betalingen worden geïnd en dat schulden worden vereffend.

Wat doet een incassobureau

Wanneer een persoon of bedrijf een openstaande schuld heeft, kan de schuldeiser besluiten om de diensten van een incassobureau in te schakelen. Het incassobureau neemt vervolgens contact op met de schuldenaar om de betaling te eisen. Ze sturen herinneringen, aanmaningen en soms zelfs juridische documenten om de schuld te innen.

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau

Er bestaat nogal wat verwarring wat precies de taken zijn van een incassobureau of deurwaarder. Deze twee zijn namelijk heel verschillend. Een regulier incassobureau heeft geen bijzondere bevoegdheden en mag wettelijk gezien bijna niets. Ze mogen ook geen beslag leggen of officiële documenten uitbrengen, zoals een dagvaarding.

Een incassobureau kan de debiteuren – zoals de schuldenaar genoemd wordt – alleen aanspreken op het gedrag en meerdere herinneringen sturen, zodat de debiteur het verschuldigde bedrag alsnog betaald.

Dit doen ze door brieven, e-mails, telefonisch contact en bezoeken. Ze gaan met de debiteur in gesprek om zo af te spreken hoe het bedrag betaald gaat worden. Dit kan in de vorm van een betalingsregeling of gelijk. Een bedrijf moet aan wettelijke eisen voldoen wanneer hij een incassobureau voor een vordering wil inschakelen.

Zo moet er minimaal één laatste aanmaning met een minimale betalingstermijn van 14 dagen worden gestuurd. Een buitengerechtelijke incasso is, in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure, een procedure van incasseren zonder tussenkomst van een rechter.

Wanneer de debiteur de openstaande factuur echt niet wil betalen, dan is een gerechtelijke procedure soms noodzakelijk. Tijdens deze gerechtelijke incasso kan de rechter een deurwaarder inschakelen.

De deurwaarder heeft wettelijke status en daardoor meer mogelijkheden dan een incassobureau. Een deurwaarder kan beslag leggen op loon, bankrekeningen en goederen. Op die manier wordt het geld teruggevorderd en zorgt het incassobureau dat de debiteur betaalt aan de schuldeiser – ook wel crediteur genoemd.

Kosten van een incassobureau

In principe kan iedereen een incassobureau beginnen, het is geen beschermd beroep. Incasso advocaten hebben bijvoorbeeld meer mogelijkheden dan incassobureaus.

Zo mogen incasso advocaten conservatoir beslag leggen, faillissement aanvragen of in hoger beroep gaan. Andere incassobureaus liegen hier soms over, kies daarom niet zomaar voor een regulier incassobureau, maar voor gecertificeerde incasso-ondernemingen. Incassobureaus werken vaak via het no cure, no pay principe.

Dit houdt in dat je niet hoeft te betalen als er geen oplossing komt. Vaak is het zelfs zo dat je als schuldeiser helemaal geen bijkomende kosten hoeft te betalen. Deze verhalen ze namelijk op de debiteur door het incasseren van de incassokosten.

Een rekening wordt namelijk verhoogd als er een incassobureau bij gehaald wordt. Deze incassokosten zijn wel gebonden aan de wettelijke regels van een maximum en kunnen dus niet onbeperkt opgelegd worden. Benieuwd hoeveel dat is? Bekijk dan ons uitgebreide begrip over incassokosten.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf