Incassomachtiging

Incassomachtiging

Een incassomachtiging is een schriftelijke toestemming die een persoon aan een andere partij verleent om geld van zijn of haar bankrekening af te schrijven. Het is een machtiging waarmee een bedrijf of organisatie automatisch betalingen kan innen van een klant. Met een incassomachtiging kan de partij die gemachtigd is om het geld te incasseren, regelmatig terugkerende betalingen doen zonder dat de klant telkens apart toestemming hoeft te geven.

Een incassomachtiging kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het automatisch afschrijven van maandelijkse abonnementskosten, het betalen van facturen of het innen van termijnbedragen. Het biedt gemak en efficiëntie voor zowel de klant als het bedrijf, omdat het zorgt voor een geautomatiseerd betalingsproces.

Hoe werkt een incassomachtiging

Om een incassomachtiging te geven moet iemand een machtigingsformulier invullen en ondertekenen. Dit kan vaak online, op de website van de aanbieder van het lidmaatschap of abonnement. Vaak wordt er om een toestemming voor de machtiging gevraagd wanneer je een abonnement afsluit of lidmaatschap aan gaat.

Het ondertekende formulier geeft het bedrijf of de organisatie die je machtigt toestemming om geld van je rekening te schrijven. Het is belangrijk om alle gegevens op het formulier te controleren, zodat er geen fouten gemaakt worden bij de betalingen. Na de opzegging van het abonnement of lidmaatschap wordt de incassomachtiging weer ingetrokken.

Incassomachtiging intrekken

Een incassomachtiging kan op elk moment schriftelijk opgezegd worden bij het betreffende bedrijf of organisatie. Zo’n organisatie wordt ook wel de crediteur of incassant genoemd. Het is ook belangrijk om na het geven van de incassomachtiging regelmatig je bankafschriften te controleren om ervoor te zorgen dat er geen ongeoorloofde afschrijvingen plaatsvinden.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf