Omroep

Omroep

Een omroep is een organisatie die uitzendingen van televisie- en radioprogramma’s verzorgt. Vaak produceren omroepen deze programma’s zelf. Doelen van omroepen kunnen bijvoorbeeld het brengen van nieuws, entertainment, educatie en cultuur zijn. Omroepen richten zich op verschillende doelgroepen en bieden een breed scala aan programma's. Er is een verschil tussen publieke en commerciële omroepen.

Wat zijn publieke omroepen

Publieke omroepen zoals de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgen programmabudget van de Nederlandse overheid. Ook haalt de NPO inkomen uit de reclame, programmasponsoring, het betaalde abonnementskanaal NPO Start Plus en de verkoop van beeldmerkrechten of producten, Nederlandse programmaformats en het organiseren van grote concerten en overige evenementen.

Publieke omroepen halen hun inkomen ook uit de financiële bijdragen van leden en krijgen subsidies uit bijvoorbeeld stimuleringsfondsen. Voorbeelden van andere publieke omroepen zijn de NTR, Omroep Zwart, en de VPRO. Ook regionale en lokale omroepen vallen onder de publieke omroepen. Voorbeelden

Wat zijn commerciële omroepen

Commerciële omroepen moeten voor het vestigen in Nederland toestemming hebben van het Commissariaat voor de Media. Ook moeten commerciële omroepen zich houden aan de regels van de Nederlandse Mediawet. Ze ontvangen geen overheidsgeld en hebben een winstoogmerk. Commerciële omroepen vergaren hun inkomen met name uit reclame-opbrengsten en sponsoring.

Sommige omroepen verdienen ook met de verkoop van programma's aan andere omroepen of met de verkoop van programmagidsen en merchandise. Voorbeelden van Nederlandse commerciële omroepen zijn Net5 en Veronica.Wil jij je lidmaatschap bij een omroep opzeggen? Dit kan gemakkelijk bij 123opzeggen.

Zeg een omroep op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf