SEPA incasso

SEPA incasso

Een SEPA-incasso staat voor "Single Euro Payments Area-incasso" en is een betaalmethode die wordt gebruikt voor het innen van betalingen in euro's binnen de Europese Unie. Het is een gestandaardiseerd systeem dat ervoor zorgt dat betalingen op een efficiënte en veilige manier worden verwerkt tussen verschillende banken in de SEPA-zone.

Een SEPA incasso is een vorm van een automatische incasso. Het wordt in heel Europa gebruikt om betalingen te doen. Het kan hierbij gaan om een betaling die je maar één keer doet voor een abonnement dat maandelijks, per kwartaal of per jaar wordt afgeschreven.

De voor- en nadelen van een SEPA incasso

Net als bij alle manieren van betalen, heeft ook de SEPA incasso voor- en nadelen. Het grote voordeel van deze manier van betalen, is dat het voor zowel het bedrijf als de klant enorm makkelijk is.

Je hoeft alleen maar je IBAN in te vullen en toestemming te geven, waardoor je geen lastige systemen door hoeft om je betaling te doen. Ook hoef je nooit bang te zijn dat je de betaling vergeet, omdat dit namelijk automatisch van je bankrekening geschreven wordt.

Nadelen van SEPA incasso

De nadelen van de SEPA incasso liggen vooral bij het misbruik. Zowel de klant als het bedrijf kan hiermee te maken krijgen. De klant kan bijvoorbeeld een onterechte incasso krijgen, waardoor er onterecht geld van de rekening wordt geschreven. Om de klant te beschermen, bestaat er daarom de mogelijkheid om een betaling te storneren. Dit kun je doen tot 56 dagen na de betaling.

Het risico voor het bedrijf is dat de klant een betaling autoriseert, maar eigenlijk geen geld op de rekening heeft staan. Hierdoor kan de incasso niet plaats vinden. Ook het onterecht storneren is een groot probleem in het bedrijfsleven.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf