Herroepingsrecht

Herroepingsrecht

Het herroepingsrecht is een wettelijk recht waarmee consumenten binnen veertien dagen af kunnen zien van een aankoop. Het herroepingsrecht biedt consumenten de mogelijkheid om producten en diensten te beoordelen zonder zich te verplichten tot aankoop. Het herroepingsrecht wordt ook wel bedenktijd genoemd.

Waarom is het herroepingsrecht belangrijk?

Het herroepingsrecht is belangrijk omdat het consumenten beschermt tegen onnodige aankopen en beslissingen waarvan ze wellicht later spijt krijgen. Het biedt hen de tijd en ruimte om het product of de dienst zoals een abonnement of lidmaatschap te inspecteren en te beslissen of het aan hun verwachtingen voldoet. Dit vergroot het vertrouwen van consumenten in online aankopen en verbetert de ervaring van online winkelen.

Op welke aankopen is het herroepingsrecht van toepassing?

Het herroepingsrecht geldt voor aankopen van producten en diensten die via afstand verkregen zijn zoals die van 123opzeggen. Ook geldt het herroepingsrecht bij overeenkomsten gesloten buiten de verkoopsruimten zoals abonnementen en lidmaatschappen.

Het herroepingsrecht is dus van toepassing op aankopen die bijvoorbeeld gedaan worden via internet, een postorderbedrijf, de telefoon en via een bestelbon in een krant of tijdschrift. De reden dat je bij deze aankopen gebruik kunt maken van het herroepingsrecht, is dat je het product niet eerst hebt kunnen zien. Naast dit recht gelden ook de normale regels voor consumentenkoop.

Uitzonderingen op het herroepingsrecht

Bij de aankoop van bepaalde producten is het herroepingsrecht niet van toepassing. Deze producten kun je dus niet retourneren. 

Het gaat om de volgende producten:

  • Maatwerkproducten zoals drukwerk;
  • Producten met beperkte houdbaarheid zoals vlees;
  • Verzegelde producten waarvan de verzegeling is gebroken;
  • Audio- en videoapparatuur waarvan de verzegeling is gebroken zoals dvd’s, cd’s en games;
  • Losse kranten en tijdschriften;
  • Reizen die plaatsvinden op een bepaald tijdstip;
  • Digitale, gedownloade producten.

Ook geldt het herroepingsrecht niet bij diensten zoals; reparaties, ramen wassen of schilderwerk. Het herroepingsrecht is ook niet van toepassing op overeenkomsten die zijn gesloten tijdens een openbare veiling.

Wanneer gaat het herroepingsrecht in?

Het herroepingsrecht gaat in nadat je het product ontvangen hebt. Het maakt dus niet uit wanneer je het product besteld hebt. Krijg je het bestelde product na 28 dagen thuis gestuurd, dan gaat de afkoelperiode op dat moment in.

Als je een zending hebt die in meerdere delen geleverd wordt, dan gaat de bedenktijd in als je het laatste deel ontvangen hebt. Bij een regelmatig abonnement op een krant of tijdschrift gaat de bedenktijd lopen vanaf de eerste ontvangen zending.

Soort zending

Ingang bedenktijd

Product

Na ontvangst product

Combinatie dienst en product

Na ontvangst product

Dienst met welkomstcadeau

Na bevestiging bestelling dienst

Regelmatige levering

Na ontvangst eerste levering

Dienst

Na bevestiging bestelling dienst

Hoe maak je gebruik van het herroepingsrecht?

Om gebruik te maken van het herroepingsrecht, moet je binnen de gestelde termijn een schriftelijke verklaring sturen naar de verkoper waarin je aangeeft dat je afziet van de aankoop. Wanneer je een product terugstuurt, kun je gebruikmaken van het modelformulier voor herroepingsrecht.

Dit dient de verkoper verplicht op de website te plaatsen. Hiermee kun je je aankoop ongedaan maken en het volledige aankoopbedrag terugvragen. Je kunt ook een ondubbelzinnige verklaring per e-mail of post sturen, waarin je vertelt dat je gebruik wilt maken van het herroepingsrecht.

De verkoper mag wachten met het terugbetalen van het betaalde bedrag totdat de retourzending is aangekomen. Jij hebt na het verzenden van het modelformulier of schriftelijke verklaring nog veertien dagen bedenktijd om het product terug te sturen. Doe je dit niet, dan hoeft de verkoper het betaalde bedrag niet terug te betalen.

Randvoorwaarden

Het is bij het terugsturen van een product belangrijk dat het product in originele staat verkeert en dat de verpakking onbeschadigd is. Als blijkt dat het product niet in originele staat is geretourneerd, heeft het product waardevermindering. Dan mag de verkoper kosten vragen.

Het product moet bovendien binnen de bedenktijd worden teruggestuurd, anders is het herroepingsrecht niet meer geldig. Wanneer je de gehele bestelling terugstuurt, moet de verkoper het aankoopbedrag en de bezorgkosten terugbetalen.

Wanneer je andere producten van de bestelling wel wilt houden, zijn deze bezorgkosten voor eigen rekening. Het is aanbevolen om de verkoper te raadplegen over de verzendprocedure en eventuele verzendkosten voordat je het product terugstuurt.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf