Wat is IBAN

IBAN

IBAN staat voor "International Bank Account Number" (Internationaal Bankrekeningnummer). Het is een gestandaardiseerd formaat voor bankrekeningnummers dat wordt gebruikt voor internationale betalingen. Het doel van IBAN is om betalingen tussen verschillende landen gemakkelijker te maken en de nauwkeurigheid van de betalingen te vergroten.

Een IBAN bestaat uit een landcode, een controlegetal en een nationaal bankrekeningnummer. In Nederland begint een IBAN bijvoorbeeld met de letters "NL", gevolgd door een controlegetal en het nationale bankrekeningnummer. Door het gebruik van IBAN kunnen banken internationale betalingen beter verwerken en ervoor zorgen dat het geld naar de juiste rekening wordt overgemaakt.

De lengte van een IBAN

Al sinds 1999 heeft iedere Nederlandse bankrekening een IBAN-nummer. Het IBAN-nummer heeft een vaste lengte per land en heeft maximaal 34 alfanumerieke tekens. In Nederland heeft een IBAN een lengte van achttien tekens. Een IBAN is als volgt opgebouwd:

  • Landcode;
  • Controlegetal bestaande uit twee cijfers;
  • Bankcode;
  • Nationaal rekeningnummer.

Waarom een IBAN?

Er is gekozen om over te stappen naar het IBAN-systeem, omdat het onderlinge betalingsverkeer in Europa toegankelijker te maken. Met één systeem is het voor banken gemakkelijker om betalingen te verwerken en kosten transacties minder. Voor binnenlandse betalingen worden geen kosten in rekening gebracht. Een IBAN dient niet te worden verward met de Europese betaalruimte Single Euro Payments Area (SEPA).

Veelgestelde vraag

Bij 123opzeggen vragen mensen vaak waar hun eigen IBAN kunnen vinden. Je kunt als rekeninghouder je International Bank Account Number (IBAN) terugvinden op de volgende plekken:

  • In de internetbankieromgeving;
  • In de app van de bank;
  • Op de bankpas;
  • Op het afschrift van de bank.

IBAN-Naam Check

Het IBAN is best lang, daarom maken mensen soms een foutje bij het noteren ervan. Uit onderzoek van de Betaalvereniging blijkt zelfs dat er bij driekwart van de verkeerde overboekingen een vergissing is gemaakt bij het invoeren van het IBAN. Om de kans op deze vergissingen te verkleinen en fraude te voorkomen, is er een IBAN-Naam Check ontwikkeld door SurePay. Deze Naam Check verifieert bij een IBAN-overboeking de naam en identiteit van de klant. Dankzij deze check worden zowel binnenlandse als buitenlandse transacties veilig.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf