Nalaten

Nalaten

Het nalaten aan een goed doel is een manier om jouw steun aan een bepaalde organisatie of missie voort te zetten, zelfs na je overlijden. Wanneer je ervoor kiest om een goed doel op te nemen in je testament, laat je een deel van je nalatenschap achter aan die organisatie. Dit wordt ook wel een testamentaire gift of erfenis genoemd.

Persoonlijke betrokkenheid

Het nalaten aan een goed doel kan een mooie manier zijn om de steun voor je favoriete goede doel voort te zetten, zelfs na je overlijden. Door het goede doel op te nemen in jouw testament, kan je jouw persoonlijke betrokkenheid bij de organisatie voortzetten en een blijvende impact maken op de wereld.

Er zijn verschillende manieren voor nalaten

Wanneer je ervoor kiest om een goed doel zoals Greenpeace op te nemen in jouw testament, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten testamentaire giften zijn. Zo kan je kiezen voor een erfstelling of een legaat. Laat je na aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een vereniging, dan kun je 100% belastingvrij nalaten.

Erfstelling

Met een erfstelling kun je een goed doel benoemen als enige of mede-erfgenaam. Als mede-erfgenaam ontvangt het goede doel een percentage van de nalatenschap. De hoogte van dit percentage bepaal je uiteraard zelf. Het goede doel deelt de erfenis dan met eventuele andere erfgenamen. Is het goede doel de enige erfgenaam, dan ontvangt deze de hele nalatenschap.

Legaat

Bij een legaat ontvangt een goed doel een vastgelegd deel van je erfenis. Hierbij kun je denken aan een kunstwerk, huis, effectenportefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van je vermogen. Een legaat kan een goede optie zijn als je precies wilt vastleggen wat je aan een goed doel geeft.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf