Recht van Reclame

Recht van Reclame

Het recht van reclame is kortgezegd dat je spullen die je verkocht hebt, kunt terugvorderen als de koper niet aan zijn of haar betaalverplichting voldoet. Dit is iets anders dan een normale ontbinding van een overeenkomst, omdat het eigendomsrecht namelijk komt te vervallen voor de koper. Jij wordt dan als verkoper weer de eigenaar van het verkochte product en kunt dit dus terugeisen van de koper.

Waarom gebruik maken van Recht van Reclame?

Dit is erg handig als de koper van het product failliet verklaard wordt, voordat jij je geld hebt gekregen. Maak je geen gebruik van het recht van reclame, dan zul je achteraan in de rij van schuldeisers moeten gaan staan.

Maak je wel gebruik van dit recht, dan kun je je spullen zonder al te veel problemen terugvorderen en vervalt de betalingsverplichting zodra je de spullen in je bezit hebt.

Hoe maak je gebruik van het recht van reclame?

Als je gebruik wilt maken van het recht van reclame, dan kun je dit alleen schriftelijk laten weten aan de koper. Het is belangrijk dat je het recht bij naam noemt in de schriftelijke verklaring, zodat er geen sprake kan zijn van een normale ontbinding van de overeenkomst. Wil je gebruikmaken van dit recht, wacht hier dan niet te lang mee. Je zult het recht van reclame moeten inroepen binnen deze twee gestelde termijnen:

  • 6 weken na het verstrijken van de betalingstermijn
  • 60 dagen na levering van de goederen

Laat je deze twee termijnen verstrijken, dan vervalt het recht van reclame en kun je spullen niet langer terugvorderen. Je kunt nog wel een incassobureau of deurwaarder inschakelen om het verschuldigde bedrag terug te krijgen.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf