Waar denk jij aan als je ‘wet van reclame’ hoort? De kans is groot dat je denkt aan een groot billboard en jouw recht om het daar te plaatsen. Toch is dit niet wat het recht van reclame inhoudt en is het wel handig om te weten wat deze wet voor jou kan betekenen. Daarom legt 123opzeggen je dit graag zo makkelijk mogelijk uit, zodat je er wellicht ooit zelf een beroep kunt doen.
Het recht van reclame is kortgezegd dat je spullen die je verkocht hebt, kunt terugvorderen als de koper niet aan zijn of haar betaalverplichting voldoet. Dit is iets anders dan een normale ontbinding van een overeenkomst, omdat het eigendomsrecht namelijk komt te vervallen voor de koper.
Jij wordt dan als verkoper weer de eigenaar van het verkochte product en kunt dit dus terugeisen van de koper. Dit is erg handig als de koper van het product failliet verklaard wordt, voordat jij je geld hebt gekregen. Maak je geen gebruik van het recht van reclame, dan zul je achteraan in de rij van schuldeisers moeten gaan staan.
Maak je wel gebruik van dit recht, dan kun je je spullen zonder al te veel problemen terugvorderen en vervalt de betalingsverplichting zodra je de spullen in je bezit hebt.
Als je gebruik wilt maken van het recht van reclame, dan kun je dit alleen schriftelijk laten weten aan de koper. Het is belangrijk dat je het recht bij naam noemt in de schriftelijke verklaring, zodat er geen sprake kan zijn van een normale ontbinding van de overeenkomst. Wil je gebruikmaken van dit recht, wacht hier dan niet te lang mee. Je zult het recht van reclame moeten inroepen binnen deze twee gestelde termijnen:
Laat je deze twee termijnen verstrijken, dan vervalt het recht van reclame en kun je spullen niet langer terugvorderen. Je kunt nog wel een incassobureau of deurwaarder inschakelen om het verschuldigde bedrag terug te krijgen.