Hoe oud moet je zijn voor een telefoonabonnement?

Een telefoonabonnement afsluiten is voor veel mensen een praktische manier om hun maandelijkse telefoonkosten te regelen. Maar niet iedereen kan zomaar een abonnement afsluiten. Er gelden namelijk wettelijke regels over de minimumleeftijd om een contract aan te gaan, inclusief een telefoonabonnement. 

Inhoudsopgave

    Minimumleeftijd voor het afsluiten van een telefoonabonnement

    In Nederland moet je minimaal 18 jaar oud zijn om zelf een telefoonabonnement af te sluiten. Dit heeft te maken met het feit dat je vanaf je 18e juridisch gezien volwassen bent en je eigen contracten kunt ondertekenen. Voor je 18e ben je nog minderjarig en mag je wettelijk gezien geen contracten aangaan zonder toestemming van je ouders of voogd.

    Waarom 18 jaar?

    Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet handelingsbekwaam, wat betekent dat je zelfstandig contracten kunt ondertekenen zonder toestemming van je ouders. Dit geldt ook voor het afsluiten van een telefoonabonnement.

    Juridische overeenkomst

    Een telefoonabonnement is een juridisch bindende overeenkomst, waarbij je als klant verplicht bent om maandelijks de kosten voor de diensten en het toestel te betalen. Omdat dit financiële verplichtingen met zich meebrengt, is het belangrijk dat de persoon die het contract ondertekent, volledig verantwoordelijk kan worden gehouden.

    Opties voor jongeren onder de 18 jaar

    Hoewel je zelf geen telefoonabonnement kunt afsluiten als je jonger bent dan 18, zijn er toch manieren waarop je als jongere een telefoonabonnement kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld via een ouder of voogd die het contract voor jou afsluit.

    1. Ouder of voogd sluit het abonnement af

    De meest gebruikelijke oplossing voor jongeren onder de 18 jaar is dat een ouder of voogd het telefoonabonnement op zijn of haar naam afsluit. Dit betekent dat de ouder of voogd verantwoordelijk is voor het betalen van de maandelijkse kosten. De jongere kan het abonnement wel gebruiken, maar de juridische verantwoordelijkheid ligt bij de volwassene.

    2. Prepaid simkaarten als alternatief

    Een andere optie voor jongeren is het gebruik van een prepaid simkaart. Dit is geen abonnement, maar een manier om vooraf te betalen voor belminuten, sms'jes en data. Het voordeel van een prepaidkaart is dat er geen contract aan verbonden is en dat je dus geen maandelijkse verplichtingen hebt. Dit is een goede oplossing voor jongeren die nog geen telefoonabonnement kunnen afsluiten.

    3. Sim only-abonnementen

    Een andere optie voor jongeren onder de 18 is het gebruik van een sim only-abonnement, dat door een ouder of voogd kan worden afgesloten. Een sim only-abonnement biedt alleen de simkaart en de bijbehorende diensten, zonder dat er een toestel bij zit. De ouder blijft verantwoordelijk voor het contract, maar de jongere kan gebruik maken van de telefoon.

    Een jonge jongen zit op de bank met zijn telefoon

    Waar moet je op letten bij het afsluiten van een telefoonabonnement?

    Als je als ouder of voogd een telefoonabonnement afsluit voor een jongere, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

    1. Kostenbeheersing

    Telefoonabonnementen kunnen duur zijn, vooral als er extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld dataverbruik buiten de bundel. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van het abonnement, zodat er geen onverwachte kosten ontstaan.

    2. Contractduur

    Let op de duur van het contract dat je afsluit. Veel telefoonabonnementen hebben een looptijd van 12 of 24 maanden. Zorg ervoor dat je een abonnement kiest dat past bij de verwachte gebruiksduur en dat je niet vastzit aan een langlopend contract als de jongere bijvoorbeeld van toestel wil wisselen.

    3. Verantwoordelijkheid

    Als ouder of voogd ben je verantwoordelijk voor het contract en de bijbehorende kosten. Dit betekent dat je als volwassene volledig aansprakelijk bent als de jongere het abonnement te veel gebruikt of extra kosten maakt.

    Wat gebeurt er als je als minderjarige toch een contract afsluit?

    In theorie kan een minderjarige geen contract afsluiten zonder toestemming van een ouder of voogd. Mocht een minderjarige toch een telefoonabonnement proberen af te sluiten zonder toestemming, dan kan het contract ongeldig worden verklaard. Dit betekent dat de telecomprovider het abonnement kan annuleren of dat de ouders niet verplicht zijn de kosten te betalen.

    Conclusie

    Om zelf een telefoonabonnement af te sluiten, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor jongeren onder de 18 zijn er echter verschillende opties beschikbaar, zoals prepaid simkaarten of abonnementen die door ouders of voogden worden afgesloten. 

    Landschap

    Wat wil je opzeggen?

    Gebruik de gratis opzegbrief

    Golf