Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om zelfstandig een telefoonabonnement af te sluiten. Vanaf die leeftijd ben je juridisch volwassen en mag je contracten ondertekenen. Ben je jonger dan 18? Dan kun je alleen een abonnement afsluiten met toestemming van een ouder of voogd, of gebruikmaken van alternatieven zoals een prepaid simkaart.
Vanaf je 18e ben je handelingsbekwaam. Dat betekent dat je zonder toestemming contracten mag afsluiten. Omdat een telefoonabonnement een bindende overeenkomst is, mag je dit pas doen als je volledig verantwoordelijk gehouden kunt worden voor de financiële verplichtingen.
Een telefoonabonnement verplicht je tot het betalen van maandelijkse kosten voor toestel en gebruik. Omdat dit juridische en financiële gevolgen kan hebben, mag je dit niet zomaar als minderjarige afsluiten.
Een ouder of voogd kan het abonnement afsluiten en blijft verantwoordelijk voor de kosten. De jongere gebruikt het abonnement, maar staat niet juridisch in het contract.
Bij prepaid betaal je vooraf voor belminuten, data en sms. Er is geen contract, geen maandelijkse factuur en geen financiële verplichting.
Een goedkope optie zonder toestel. Ouders kunnen dit op hun naam afsluiten voor hun kind.
Maak afspraken over bel- en datagebruik. Kies eventueel een bundel met een limiet om onverwachte kosten te voorkomen.
Abonnementen duren meestal 12 of 24 maanden. Kies een looptijd die past bij de situatie.
De ouder is wettelijk verantwoordelijk voor betaling en contractuele verplichtingen, ook bij onverwachte kosten.
Het contract kan ongeldig verklaard worden.
De ouders zijn niet verplicht om te betalen.
De provider kan het contract annuleren.
Een telefoonabonnement afsluiten mag alleen vanaf 18 jaar. Jongeren kunnen wél bellen en internetten via een prepaid simkaart of een abonnement op naam van een volwassene.