Hoe kan ik nep-loterijen of oplichterij herkennen?

Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke nep-loterijen en oplichting, vooral omdat oplichters voortdurend nieuwe methoden ontwikkelen om mensen te misleiden.

Ongevraagde winstmeldingen

 Als je een melding ontvangt over een loterijwinning waar je niet actief aan hebt deelgenomen, wees dan sceptisch. Legitieme loterijen melden winnaars niet ongevraagd via e-mail, telefoon of post.  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Wees wantrouwig als je een grote prijs hebt gewonnen zonder enige moeite van jouw kant.

Vooraf betalen

 Oplichters vragen vaak om betalingen voor zogenaamde administratieve kosten, belastingen of verzendkosten voordat ze beweren dat je de prijs kunt ontvangen. Legitieme loterijen innen dergelijke kosten niet vooraf.

Tips om nep-loterijen en oplichting te herkennen

  1. Controleer de afzender: Controleer altijd de afzender van de berichten. Oplichters maken vaak gebruik van valse namen en e-mailadressen die proberen te lijken op officiële instanties.

  2. Wees op je hoede voor druk: Oplichters zullen soms proberen je onder druk te zetten om snel te handelen, bijvoorbeeld door te zeggen dat je de prijs snel moet claimen. Neem de tijd om alles te verifiëren voordat je actie onderneemt.

  3. Controleer de website: Als je een loterijwinnende mededeling via een website ontvangt, controleer dan de legitimiteit van de website. Legitieme loterijen hebben vaak officiële websites met gedetailleerde informatie.

  4. Verifieer met de loterijinstantie: Als je twijfelt, neem dan contact op met de officiële loterijinstantie om de authenticiteit van de winst te verifiëren. Gebruik hiervoor de contactgegevens die je onafhankelijk hebt gevonden, niet die wellicht in het verdachte bericht staan.

  5. Bescherm persoonlijke informatie: Geef nooit persoonlijke of financiële informatie aan onbekenden, vooral niet als reactie op ongevraagde berichten.

  6. Meld verdachte activiteiten: Als je denkt dat je te maken hebt met een nep-loterij of oplichting, meld dit dan bij de politie en/of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Nederland.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf