Heb je geen parkeervergunning van de gemeente Rotterdam meer nodig? Je kunt je Parkeervergunning Rotterdam opzeggen door gebruik te maken van de opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in, kies voor de verzendoptie en laat 123opzeggen de rest voor je regelen.

Parkeervergunning Rotterdam opzeggen

Bewoners en ondernemers in de gemeente Rotterdam kunnen een parkeervergunning aanvragen. Daarmee kun je tegen een lager tarief parkeren in één van de parkeersectoren in (de omgeving van) de Havenstad. Je hoeft bovendien niet meer ter plekke betalen als je parkeert. Heb je deze vergunning niet meer nodig? Bijvoorbeeld omdat je gaat je verhuizen of geen auto meer hebt? Je parkeervergunning Rotterdam opzeggen kan eenvoudig en snel bij 123opzeggen.

Voorwaarden

Per type parkeervergunning gelden een aantal specifieke voorwaarden. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan zou je misschien nog in aanmerking kunnen komen voor een tijdelijke parkeervergunning. Over het algemeen geldt dat bij nieuwbouw of herontwikkeling afspraken over parkeren worden gemaakt met de projectontwikkelaar. Dit zou kunnen betekenen dat je geen parkeervergunning kunt krijgen. Als jouw auto niet voldoet aan onderstaande milieueisen, kun je geen vergunning krijgen.

Milieueisen voor een parkeervergunning:

 • Auto’s die rijden op benzine of LPG zijn niet ouder dan 1 juli 1992.
 • Auto’s die rijden op diesel zijn niet ouder dan 1 januari 2001.
 • Vrachtauto’s hebben een euroklasse die niet lager is dan 4.

Parkeervergunning bewoner

Een parkeervergunning bewoner kun je alleen aanvragen voor de parkeersector waar je woont. Uitbreiding is niet mogelijk. Per huishouden kun je maximaal twee parkeervergunningen aanvragen. Wel kun je meerdere kentekens toevoegen aan je vergunning, mits die aan de voorwaarden voldoen. Van de parkeervergunning kun je na toewijzing direct gebruikmaken. De voorwaarden voor een bewonersparkeervergunning lees je hieronder:

 • Je woont in een betaald parkeergebied.
 • Je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waar je woont.
 • Bij jouw woning of wooncomplex hoort geen garage of eigen parkeerterrein.
 • Het kenteken van de auto of brommobiel staat op jouw naam.
 • Bij bedrijfsauto’s moet het kenteken op naam van het bedrijf staan.
 • Bij leaseauto’s moet de leaseovereenkomst op naam van het bedrijf staan.

Parkeervergunning bedrijven en onderwijsinstellingen

Als jouw bedrijf of onderwijsinstelling is gevestigd in een betaald parkeergebied, kun je een speciale parkeervergunning aanvragen. In elke sector geldt een maximum aantal vergunningen dat wordt uitgegeven. Voor deze vergunning gelden de volgende voorwaarden:

 • De organisatie, instelling of school is gevestigd in een betaald parkeergebied.
 • De (neven)vestiging van het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op het adres waarvoor de parkeervergunning wordt aangevraagd.
 • Bij het bedrijf of bedrijvencomplex hoort geen garage of eigen parkeerterrein.

Mantelzorgparkeervergunning

Heb je een indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ) of een beschikking Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? Dan kun je een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Daarmee kan je mantelzorger gratis bij je in de buurt parkeren. Een mantelzorgparkeervergunning mag je tegelijk aanvragen met een bezoekersparkeervergunning. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • Je woont in een betaald parkeergebied.
 • Je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waar je woont.
 • Je hebt een geldige Indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ) of een schriftelijk besluit Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Bezoekersparkeervergunning

Met een bezoekersparkeervergunning laat je bezoek parkeren voor een lager tarief. Je bezoek kun je telefonisch of online aanmelden, of met de app ‘Rotterdam Bezoekers Parkeren’. Per huishouden kun je slechts één bezoekersparkeervergunning krijgen. Als bewoner van een bejaardenhuis of studentenhuis kun je ook individueel in aanmerking komen voor deze vergunning. Bedrijven kunnen hier geen gebruik van maken. Voor deze vergunning gelden onderstaande voorwaarden:

 • Je woont in een betaald parkeergebied.
 • Je staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) op het adres waar je woont.

Wachtlijsten

Vanwege de hoge parkeerdruk in de meeste wijken van Rotterdam gelden er vaak wachtlijsten. De vraag naar parkeervergunningen is bovendien groter dan het aantal beschikbare parkeerplaatsen. Om bewoners en ondernemers die een parkeervergunning hebben een kans te geven om een parkeerplaats te vinden, geldt een maximum aantal vergunningen per parkeersector. Is dit aantal bereikt? Dan zal er een wachtlijst ontstaan. Het maximum wordt bepaald aan de hand van de parkeerdruk in de nacht. Dan is namelijk bijna iedereen thuis en staan auto’s in de parkeersector. Beschikbare parkeerruimte overdag betekent niet dat er meer vergunningen worden uitgegeven door de gemeente.

Lengte van wachtlijsten

Hoe lang de wachtlijst is, hangt af van factoren waar de gemeente geen invloed op heeft, zoals verhuizingen of opzeggingen. Gemiddeld moet je tussen de vier en acht weken wachten. Wanneer je als bewoner op de wachtlijst staat voor een eerste parkeervergunning heb je voorrang ten opzichte van aanvragers voor een tweede bewonersparkeervergunning. Vraag je als bewoner een tweede parkeervergunning aan? Dan sta je dus meestal langer in de wachtlijst en in sommige gevallen kom je niet aan de beurt. Een parkeervergunning komt vrij zodra iemand verhuist, een parkeervergunning opzegt of niet meer voldoet aan de voorwaarden. Als je op de wachtlijst staat, en toch een plek nodig hebt om je auto te parkeren, verwijst de gemeente je door naar de vele P+R-voorzieningen. Maak je daarvoor gebruik van openbaar vervoer? Dan kun je 72 uur lang gratis op deze parkeerplaatsen parkeren. In sommige gevallen kan dit ook zonder het ov te gebruiken.

Parkeervergunning Rotterdam opzeggen

Jouw parkeervergunning kun je gemakkelijk opzeggen via 123opzeggen. Vul je gegevens in om jouw persoonlijke opzegbrief automatisch op te laten stellen. Je kunt de brief nu gratis downloaden en zelf op de post doen. Kunnen wij de verzending voor je regelen? Dat kan ook, voor een kleine vergoeding. Kies je gewenste verzendmethode en wij zorgen dat jouw opzegging per post naar de gemeente Rotterdam gaat. Van de gemeente ontvang je altijd een bevestiging van opzegging. Heb je nog geen bevestiging ontvangen? Dan is je parkeervergunning dus nog niet opgezegd. Opzeggen kan op ieder moment. De parkeervergunning wordt wel altijd op de laatste dag van de maand beëindigd.