Incassokosten

Wanneer je iets koopt, zul je het verschuldigde bedrag moeten betalen. Het maakt hierbij niet uit of het een abonnement, dienst of een product is. Betaal je iets te laat, dan gaat het bedrijf je allereerst een herinnering sturen. Wellicht was je het gewoon vergeten toch? Vergeet je het dan nog steeds dan volgt er een aanmaning en in een extremer geval wordt er een incassobureau ingeschakeld. Is dat het geval, dan zul je de term incassokosten vast al eens hebben zien staan. Wat dat precies is en hoe dat werkt, leggen we je uit.

Wat zijn incassokosten?

Incassokosten zijn kosten die gemaakt worden door de schuldeiser bij het innen van de schuld. Deze kosten worden betaalt door degene die de schuld heeft, zodat het de eiser zo min mogelijk geld kost. Het is hierbij wel van belang dat de kosten voldoen aan de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten.

Hoe hoog mogen incassokosten zijn?

Incassobureaus mogen niet zomaar elk bedrag in rekening brengen als zijnde incassokosten. Hier zijn grenzen aan verbonden, zodat het duidelijk blijft voor schuldenaar en schuldeiser. De kosten zijn als volgt opgebouwd:

Openstaand bedrag

Maximale incassokosten

Over de eerste € 2.500

15%

Over de volgende € 2.500

10%

Over de volgende € 5.000

5%

Over de volgende € 190.000

1%

Boven € 200.000

0,5%

Heb je een bedrag van minder dan € 267 openstaan, dan betaal je altijd het minimumbedrag van € 40 euro incassokosten.  

Meerdere openstaande rekeningen  

Heb je meerdere openstaande rekening bij dezelfde schuldeiser, dan worden de incassokosten berekend over het totale openstaande bedrag. Je kunt het dan zelf berekenen aan de hand van de bovenstaande tabel. Zo weet je precies welke kosten je moet betalen. Vraagt de schuldeiser meer incassokosten, dan kun je hier wat van zeggen. Dit is wettelijk gezien niet toegestaan.