Automatische incasso

Automatische incasso

Bij een automatische incasso schrijft een bedrijf, vereniging of stichting geld af van je bankrekening. Dit kan eenmalige zijn of periodiek. Als debiteur wordt er geld van je rekening afgeschreven omdat je de crediteur hiervoor hebt gemachtigd. Dit machtigen kan schriftelijk of telefonisch. Wil je de automatische incasso stop zetten, dan kun je de machtiging op elk moment weer intrekken.

Het belang van controle en toestemming bij automatische incasso's

Veel mensen vinden de automatische incasso een handige betaalmethode. Het betalingsverkeer automatisch geregeld, waardoor je bedragen niet meer handmatig over hoeft te maken. Veel betalingen vinden dan ook plaats met een automatische incasso. Er wordt dan periodiek geld van je bankrekening geschreven. Een automatische incasso wordt zo genoemd omdat instanties automatisch geld incasseren.

Denk bijvoorbeeld aan de betaling van de huursom, contracten bij energiemaatschappijen, lidmaatschappen bij verenigingen, abonnementen op tijdschriften en verzekeringsgelden. Zo'n periodieke betaling wordt ook wel een doorlopende incasso genoemd.

Officiële machtiging

Voor een automatische incasso moet je altijd een officiële machtiging geven. Dit houdt in dat je toestemming geeft voor de automatische incasso's. Ook als het om een eenmalige incasso gaat moet je hiervoor toestemming geven. Controleer bij het geven van een machtiging altijd of je zaken zoals het juiste rekeningnummer en de juiste incassodatum hebt opgegeven.

Er moet wel geld van je rekening af te schrijven zijn, dus moet er voldoende saldo op je rekening staan. De bank controleert dit en meldt het aan de crediteur als de incasso mislukt.

Automatische incasso terugboeken

Meestal is een incasso terecht. Maar soms vindt er een onterechte incasso plaats. Je kunt de onterechte automatische incasso dan binnen 56 dagen of binnen 8 weken laten terugboeken door de bank. Dit heet storneren.

De terugboeking kun je met een Melding Onterechte Incasso tot dertien maanden na de afschrijving en zonder opgaaf van reden aanvragen via internetbankieren. Vaak wordt het bedrag dat met de onterechte incasso is afgeboekt al op de eerste werkdag na het storneerverzoek teruggeboekt naar de rekeninghouder.

Incassokosten

Heb je organisatie of instantie een machtiging gegeven voor een automatisch incasso, dan ga je een incassocontract aan en is het zaak dat je aan de betalingsverplichting voldoet. Zodat het bedrijf geld van je kan incasseren. Lukt dit niet, dan kan het bedrijf incassokosten in rekening brengen.

Zeg abonnement op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf