Lidmaatschap

Lidmaatschap

Met een lidmaatschap sluit je je aan bij bijvoorbeeld een kerkgenootschap, groep of vereniging. Je wordt automatisch lid van de Rooms-Katholieke Kerk als je bijvoorbeeld bij je geboorte wordt gedoopt of als je met iemand trouwt die lid is van de kerk.

Ook kun je als volwassene lid worden door je aan te melden bij de parochie. Andere lidmaatschappen kun je tegen betaling aan gaan, zoals een lidmaatschap bij een studentenvereniging of een publieke omroep. Je steunt dan het doel van het lidmaatschap. Van online communities kun je lid worden als je jezelf registreert.

Een lidmaatschap is een formeel en vaak betaald verbond of relatie tussen een persoon en een organisatie, vereniging, club of instelling. Door een lidmaatschap aan te gaan, wordt iemand een lid van die specifieke entiteit.

De voordelen van een lidmaatschap

Ben je lid van een vereniging, dan geniet je vaak van bepaalde voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld als lid van de VPRO toegang tot exclusieve ledenevenementen, betaal je geen verzendkosten voor producten in de VPRO-webshop en mag je meepraten over de toekomst van de omroep tijdens jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Hoe zeg je een lidmaatschap op?

Lidmaatschappen kun je soms pas opzeggen na afloop van de contractsperiode. Daarna ben je vaak lid tot wederopzegging en wordt er een opzegtermijn gehanteerd. Vaak kun je in de online klantomgeving van de betreffende organisatie terug vinden wat de looptijd is van je lidmaatschap en per wanneer je kunt opzeggen. In deze omgeving kun je vaak ook je lidmaatschap opzeggen. Soms is het als je wilt opzeggen nodig om telefonisch of schriftelijk contact op te nemen met de organisatie in kwestie.

ANWB lidmaatschap

In Nederland zijn veel mensen lid van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB). De ANWB biedt hulp bij pech op de weg en heeft een alarmcentrale die dag en nacht beschikbaar is voor advies wanneer je in nood bent. De vereniging is met vijf miljoen leden de grootste vereniging van Nederland.

Zeg lidmaatschap op

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf