Wat zijn poliskosten

Poliskosten

Poliskosten zijn de administratieve kosten die een verzekeringsmaatschappij in rekening brengt. Deze administratieve kosten bestaan vaak uit de kosten voor het opmaken van je polis, financiële boekingen en verzendkosten. Sommige verzekeraars brengen geen poliskosten in rekening.

Eenmalige kosten

Polistenkosten kunnen eenmalig zijn. Je betaalt de poliskosten bovenop je premie. Een verzekeraar berekent deze kosten om je verzekering op te maken. Daarna ontvang je de polis per post. De verzendkosten worden door de verzekeraar vaak ook als de poliskosten berekend. De hoogte van de poliskosten verschilt per verzekering en verzekeraar. Het is vaak een bedrag tussen de € 5 en € 15.

Maandelijkse kosten

Sommige verzekeraars brengen maandelijks poliskosten in rekening. Deze prolongatiekosten genoemd zijn kosten voor het maandelijks versturen van de rekening of je polisblad. Je kunt prolongatiekosten voorkomen door je premie voor het hele jaar vooruit te betalen. Je betaalt de poliskosten dan maar één keer.

Wijzigingskosten

Een verzekeraar kan ook poliskosten in rekening brengen als je je verzekering halverwege wijzigt. Voorbeelden van wijzigingen zijn:

  • Het wijzigen van het verzekerde object zoals een auto;
  • Het terug- of opschalen van je verzekering;
  • Het wijzigen van het verzekerde bedrag;
  • Het beëindigen van je verzekering.

Geen poliskosten bij internetverzekeraars

Bij een internetverzekeraar heb je deze kosten niet. Dit soort verzekeraars zijn meestal iets goedkoper. Dit is zo omdat je veel zaken zelf online kunt regelen, zoals:

  • Het indienen van declaraties;
  • Het wijzigen van je verzekering;
  • Het inkijken van je polisblad.
Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf