Zorgverzekering

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is een financieel instrument dat individuen en gezinnen beschermt tegen hoge medische kosten door de kosten van medische zorg te dekken. Een zorgverzekering is eugenlijk een contract tussen een verzekerde en een verzekeringsmaatschappij, waarbij de verzekeringsmaatschappij de medische kosten van de verzekerde dekt volgens de voorwaarden van het contract.

Lees ook: Overstappen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

Premie en dekking

Verzekerden betalen regelmatig een premie aan de verzekeringsmaatschappij om de zorgverzekering actief te houden. Deze premie kan maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks worden betaald.

De dekking van een zorgverzekering kan variëren, maar omvat meestal medische kosten zoals ziekenhuisopname, medicijnen, chirurgische ingrepen, preventieve zorg en andere medische diensten. Sommige polissen bieden ook dekking voor tandheelkundige en oogheelkundige zorg.

Eigen Risico en eigen bijdrage

Veel zorgverzekeringen hebben een eigen risico, wat het bedrag is dat de verzekerde zelf moet betalen voordat de verzekering begint te betalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager over het algemeen de maandelijkse premie.

Naast het eigen risico kan er ook een eigen bijdrage zijn, wat een vast bedrag is dat de verzekerde bij bepaalde medische kosten moet betalen.

Aanvullende Verzekering

Naast de basisverzekering bieden veel verzekeraars aanvullende verzekeringen aan voor specifieke behoeften, zoals extra tandheelkundige zorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. De polisvoorwaarden bevatten alle details over wat wel en niet gedekt is, evenals de procedures voor het indienen van claims en andere relevante informatie. Het is belangrijk dat verzekerden de polisvoorwaarden begrijpen.

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Meer weten over zorgverzekeringen? Bekijk dan de vragen hieronder!

Tot wanneer zorgverzekering wijzigen? 

Wees op tijd! Indien je overweegt over te stappen naar een andere polis bij je huidige verzekeraar, dien je dit vóór 31 december te doen.

Tot wanneer overstappen zorgverzekering?

Als je van plan bent om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen, moet je je huidige zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari. Sluit vervolgens je nieuwe verzekering af vóór 1 februari om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd te zijn.

Is het hebben van een zorgverzekering verplicht?

In Nederland ben je wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. De overheid bepaalt wat er onder deze verzekering valt. Dit is de standaard zorg waar alle Nederlanders recht op hebben zoals een huisarts, psychiater, ziekenhuis of apotheek. 

Wat dekt een standaard zorgverzekering?

Een standaard zorgverzekering dekt doorgaans medische kosten zoals ziekenhuisopname, medicijnen, chirurgische ingrepen, preventieve zorg en andere medische diensten. De exacte dekking kan variëren.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf