Hoe veilig zijn openbare wifi-netwerken?

Openbare wifi-netwerken zijn overal: in cafés, op luchthavens, in hotels en zelfs in winkelcentra. Ze bieden gemak voor mensen die onderweg willen internetten zonder hun mobiele data te gebruiken. Maar hoe veilig zijn deze netwerken eigenlijk?

Inhoudsopgave

Wat is een openbaar wifi-netwerk?

Een openbaar wifi-netwerk is een draadloos netwerk dat toegankelijk is voor iedereen binnen het bereik, vaak zonder dat er een wachtwoord nodig is. Deze netwerken worden aangeboden door bedrijven, overheidsinstellingen of publieke plaatsen om bezoekers internettoegang te bieden.

Risico's van openbare wifi-netwerken

Hoewel openbare wifi-netwerken handig zijn, brengen ze een aantal risico's met zich mee. Hieronder bespreken we de belangrijkste gevaren.

1. Gegevensdiefstal

Een van de grootste risico's van het gebruik van openbare wifi is gegevensdiefstal. Hackers kunnen eenvoudig toegang krijgen tot onbeveiligde netwerken en de gegevens die je verstuurt onderscheppen. Dit kan variëren van inloggegevens en wachtwoorden tot creditcardinformatie.

2. Man-in-the-middle aanvallen

Bij een man-in-the-middle aanval onderschept een hacker de communicatie tussen jou en het wifi-netwerk. Hierdoor kan de hacker al je gegevens zien en manipuleren, zonder dat je het doorhebt.

3. Malware-infecties

Hackers kunnen openbare wifi-netwerken gebruiken om malware naar je apparaat te sturen. Dit kan variëren van virussen en spyware tot ransomware, die je persoonlijke gegevens kan versleutelen en je dwingt losgeld te betalen om toegang te krijgen tot je bestanden.

4. Valse wifi-netwerken

Een ander risico van openbare wifi-netwerken is de mogelijkheid van valse netwerken, ook wel "evil twins" genoemd. Hackers kunnen een nep-wifi-netwerk creëren dat op het echte netwerk lijkt, in de hoop dat gebruikers hiermee verbinding maken. Zodra je bent verbonden, hebben ze toegang tot al je gegevens.

Hoe kun je jezelf beschermen op openbare wifi-netwerken?

Hoewel openbare wifi-netwerken risicovol kunnen zijn, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen. Hier zijn enkele tips om veilig te blijven wanneer je gebruik maakt van openbare wifi.

1. Gebruik een VPN (Virtual Private Network)

Een van de beste manieren om jezelf te beschermen op een openbaar wifi-netwerk is door een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt al je internetverkeer en maakt het moeilijk voor hackers om je gegevens te onderscheppen. Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt je internetverkeer via een beveiligde server geleid, wat je online activiteiten beschermt.

Bekende VPN's

• NordVPN: Een van de meest populaire VPN's met hoge beveiliging en snelheden.
    • ExpressVPN: Biedt uitstekende snelheid en sterke beveiliging met servers over de hele wereld.
    • CyberGhost: Bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en sterke privacybescherming.
    • Surfshark: Biedt onbeperkte gelijktijdige verbindingen en een sterke focus op beveiliging.

2. Vermijd gevoelige activiteiten

Wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, vermijd dan activiteiten die gevoelige informatie vereisen, zoals online bankieren of het invoeren van je creditcardgegevens. Dit soort informatie kan gemakkelijk worden onderschept op een onbeveiligd netwerk.

3. Schakel automatische verbindingen uit

Veel apparaten zijn ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende wifi-netwerken. Dit kan gevaarlijk zijn als je apparaat automatisch verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk zonder dat je het doorhebt. Schakel deze functie uit om te voorkomen dat je onbewust verbinding maakt met een onveilig netwerk.

Hoe schakel je dit uit?

• Op een iPhone: Ga naar Instellingen > Wi-Fi > Automatisch verbinden en schakel deze optie uit.
    • Op een Android: Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Wi-Fi voorkeuren en schakel Automatisch verbinding maken uit.

4. Gebruik HTTPS-websites

Controleer altijd of de website die je bezoekt HTTPS gebruikt in plaats van HTTP. HTTPS versleutelt de informatie die je uitwisselt met de website, wat betekent dat je gegevens veiliger zijn. Dit kun je controleren door te kijken naar het slotpictogram in de adresbalk van je browser.

5. Schakel bestandsoverdracht en delen uit

Wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, zorg ervoor dat functies zoals bestandsdeling of printerdeling zijn uitgeschakeld. Hackers kunnen deze functies misbruiken om toegang te krijgen tot je apparaat.

Alternatieven voor openbare wifi-netwerken

Als je niet kunt vermijden om openbare wifi te gebruiken, overweeg dan om alternatieven te gebruiken die veiliger zijn.

1. Mobiele data

Gebruik je mobiele data in plaats van openbare wifi wanneer je geen andere veilige opties hebt. Mobiele netwerken zijn over het algemeen veiliger dan openbare wifi omdat ze niet gemakkelijk kunnen worden onderschept.

2. Persoonlijke hotspot

Als je geen toegang hebt tot mobiele data, overweeg dan om een persoonlijke hotspot te gebruiken. Dit creëert een privé wifi-netwerk dat is beveiligd met een wachtwoord en alleen toegankelijk is voor apparaten die je toestemming geeft.

Conclusie

Openbare wifi-netwerken zijn handig, maar ze brengen aanzienlijke beveiligingsrisico's met zich mee. Het gebruik van een VPN, het vermijden van gevoelige activiteiten, en het aanpassen van je apparaatinstellingen kan helpen om je gegevens te beschermen tegen hackers en andere bedreigingen.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf