Wat is roaming en hoe werkt het?

Roaming is een service waarmee mobiele telefoongebruikers verbinding kunnen maken met een netwerk buiten het bereik van hun thuisnetwerk. Wanneer je je mobiele telefoon in een gebied gebruikt dat niet wordt gedekt door je eigen mobiele provider, maakt je apparaat automatisch verbinding met een beschikbaar netwerk van een andere provider in dat gebied. 

Internationaal en nationaal

Er zijn twee hoofdtypen roaming: internationaal en nationaal. Internationale roaming treedt op wanneer je je in een ander land bevindt, terwijl nationale roaming optreedt wanneer je je binnen je eigen land bevindt, maar buiten het normale dekkingsgebied van je thuisprovider.

Roamingovereenkomsten

Mobiele providers sluiten roamingovereenkomsten met elkaar om hun klanten de mogelijkheid te bieden om verbinding te maken met elkaars netwerken. Deze overeenkomsten stellen gebruikers in staat om naadloos gebruik te maken van mobiele diensten, zelfs wanneer ze zich buiten het thuisnetwerk bevinden.

Kosten van roaming

Roaming kan extra kosten met zich meebrengen. Gebruikers kunnen worden belast voor het gebruik van oproepen, sms-berichten en mobiele data terwijl ze zich in een ander netwerk bevinden. Deze kosten variëren en zijn afhankelijk van het beleid van de thuisprovider.

Automatische selectie van netwerken

Wanneer een mobiel apparaat zich in een gebied zonder dekking van het thuisnetwerk bevindt, scant het automatisch beschikbare netwerken en maakt het verbinding met een compatibel netwerk waarmee een roamingovereenkomst is gesloten.

Roamingindicatoren

Tijdens het roamen zie je mogelijk een indicatie op je telefoonscherm, zoals "Roaming" of het logo van de gastprovider, om aan te geven dat je je buiten het thuisnetwerk bevindt.

Mobiele data en dataroaming

Mobiele data is een belangrijk aspect van roaming. Het gebruik van mobiele data in een ander netwerk kan kostbaar zijn, en veel gebruikers schakelen dataroaming uit wanneer ze zich in het buitenland bevinden om onverwachte kosten te voorkomen.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf