thuisbatterij in de tuin met een zonnepaneel

Zon in huis: een abonnement op een thuisbatterij

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

Otovo, Europa's zonne-energiemarktplaats nummer één, tilt hun abonnementsmodel naar een hoger niveau in Nederland met de introductie van thuisbatterijen. Wat houdt zo'n abonnement in? En hoe werkt een thuisbatterij eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Inhoudsopgave

    Abonnement op een thuisbatterij

    Otovo introduceert in Nederland een uitbreiding van hun abonnementsmodel met thuisbatterijen. Sinds maart 2023 is dit Noorse bedrijf actief op de Nederlandse markt. Met de toevoeging van thuisbatterijen aan het assortiment, krijgen consumenten de kans om te verduurzamen en hun onafhankelijkheid van het energienet te vergroten.

    Deze thuisbatterij-abonnementen zijn direct beschikbaar voor zowel nieuwe als bestaande klanten die al een Otovo-abonnement voor zonnepanelen hebben. Otovo onderzoekt bovendien de mogelijkheid om de thuisbatterij-abonnementen aan te bieden aan consumenten die hun bestaande zonnepaneelinstallatie willen uitbreiden.

    huis met zonnepanelen en thuisbatterij

    Nederland loopt achter

    Otovo heeft met succes thuisbatterijen geïntroduceerd in verschillende Europese landen. In Duitsland wordt al bij 80 procent van de via Otovo verkochte zonnepaneel-abonnementen een thuisbatterij meegeleverd. Wat dat betreft, loopt Nederland een beetje achter.

    Algemeen directeur van Otovo in Nederland, Jort Statema, vertelt: “Nederland is Europees koploper wat betreft de opgewekte zonne-energie per inwoner. Maar op het gebied van andere duurzame technologieën, waaronder thuisbatterijen, is er nog heel wat te halen. Om groene doelen te halen hebben we alle duurzame technologieën nodig. De tijd voor thuisbatterijen is gekomen.”

    Lees ook: Geen abonnementen meer op ChatGPT Plus; dit zijn de alternatieven

    Wat is een thuisbatterij

    Als je zonnepanelen op je dak hebt, genereren ze zonne-energie voor je eigen verbruik in huis. Als je meer zonnestroom genereert dan je verbruikt, ontstaat er een overschot, ook wel bekend als "het surplus". Gelukkig hoef je dit overschot niet te verspillen. Er zijn twee opties voor het gebruik ervan:

    1. Je kunt het overschot verkopen aan je energieleverancier via de salderingsregeling, waarvoor je een vergoeding ontvangt.

    2. Je hebt ook de mogelijkheid om de opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, voor later gebruik.

    Hoe werkt een thuisbatterij?

    Een thuisbatterij laadt zichzelf op gedurende de uren waarin de zonnepanelen elektriciteit produceren. Op momenten dat de zon niet schijnt, of wanneer het financieel voordeliger is om de opgeslagen energie te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet, kan de thuisbatterij je zelfs dagen van eigen stroom voorzien.

    Om thuis zonne-energie op te slaan, wordt er een omvormer geplaatst tussen de zonnepanelen en de thuisbatterij. Voor een optimale werking van de batterij is een hybride omvormer noodzakelijk. Deze hybride omvormer zet de gelijkstroom (DC) om naar wisselstroom (AC) en stuurt bovendien de laad- en ontlaadprocessen van de batterij aan. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, dus laat je informeren over welke het beste aansluit bij jouw behoeften.

    thuisbatterij in de tuin

    Thuisbatterij kopen

    De opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij heeft als grote voordeel dat je onafhankelijk wordt van het energienet. Maar is een thuisbatterij rendabel? Een thuisbatterij kopen is niet voordelig en er geldt vaak een lange terugverdientijd. 

    De thuisbatterij prijs is afhankelijk van de opslagcapaciteit, je zonnepanelen-installatie en het type thuisbatterij dat je gebruikt. Een thuisbatterij met een capaciteit van ongeveer 7 kWh heeft doorgaans een prijskaartje van ongeveer €6.000. Voor nog krachtigere en thuisaccu's beginnen de prijzen vanaf €7.500.

    Voordelen van een thuisbatterij huren

    De aanschaf van zonnepanelen en een thuisbatterij kost vaak veel geld. Huren kan dan een uitkomst zijn. Een abonnement op zonnepanelen en een thuisbatterij begint bij Otovo vanaf 80 euro per maand. Huren heeft het grote voordeel dat Otovo verantwoordelijk is voor het onderhoud en ook bieden zij tien jaar garantie.

    Wanneer je zelf het overschot van zonnestroom opslaat, ben je minder afhankelijk van wisselende energieprijzen. In de avonden wanneer de zon niet schijnt zijn de energie prijzen in Nederland vaak hoger, maar daar heb jij geen last van als je zelf je stroom hebt opgeslagen. Hierdoor wordt op de lange termijn je stroom goedkoop.

    modern huis met zonnepanelen

    Onafhankelijkheid van stroomnet

    Met een thuisbatterij vergroot je zelfvoorzienendheid. Door opgewekte zonnestroom op te slaan hoef je niet volledig afhankelijk te zijn van het stroomnet, wat handig kan zijn tijdens stroomstoringen of in gebieden waar de betrouwbaarheid van het netwerk een zorg is.

    Milieu

    Het opwekken van groene stroom met zonnepanelen en een thuisbatterij klinkt als een duurzaam abonnement. Maar Milieu Centraal is er niet van overtuigd dat thuisbatterijen een grote bijdrage leveren aan het klimaat. Omdat een thuisaccu gemaakt is van metalen als lithium ion, koper en nikkel, is het namelijk niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Het maken van een lithium ion thuisbatterij vraagt energie en grondstoffen, en dat belast het milieu.

    Otovo opzeggen

    Landschap
    Golf