Het groene logo van Spotify op een beeldscherm.

Wéér een prijsverhoging bij Spotify: dit zijn goedkope alternatieven

 • auteur Madelon

Spotify is van plan om de abonnementsprijzen in meerdere belangrijke landen opnieuw te verhogen. Dit is de tweede prijsverhoging in een jaar tijd. Bovendien overweegt de muziekstreamingservice om binnenkort een nieuw abonnementstype te introduceren.

Inhoudsopgave

  Opnieuw verhoging van prijzen

  Deze prijsstijging is bedoeld om het bedrijf financieel gezonder te maken. Op dit moment zijn de cijfers nog altijd rood meldt Bloomberg. Een verwachte verhoging van 1 tot 2 dollar per maand zou eind april in vijf landen bekendgemaakt worden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië en Pakistan. Een soortgelijke prijsverhoging wordt later dit jaar ook verwacht in de Verenigde Staten, Spotify's grootste markt.

  Spotify Premium: hoe kan ik Spotify opzeggen?

  Prijsverhoging in Nederland

  Het is nog onduidelijk wanneer Nederland te maken krijgt met de abonnementsprijsverhoging van Spotify. Afgelopen zomer vond de eerste prijsstijging in Nederland plaats, waarbij het tarief voor een individueel Premium-abonnement met één euro steeg naar 11 euro per maand. Dit tarief is nu gelijk aan dat van Spotify's concurrent, Apple Music.

  Een donkere kamer met een laptop waarop Spotify openstaat.

  Nieuw basis-abonnement

  Naast de prijsverhoging is Spotify ook bezig met het introduceren van een nieuw basisabonnement waarbij je geen luisterboeken kan luisteren. Volgens Bloomberg wordt de prijs van Spotify's nieuwe basisabonnement gelijkgesteld aan het huidige Premium-tarief, namelijk 11 euro per maand. Op dit moment biedt Spotify in Nederland geen luisterboeken aan. Het is aannemelijk dat dit nieuwe basisabonnement in Nederland pas beschikbaar komt na een eventuele prijsverhoging en de toevoeging van de luisterboekfunctie.

  15 uur aan audioboeken

  In verschillende landen hebben Spotify Premium-gebruikers de mogelijkheid om maandelijks tot 15 uur naar audioboeken te luisteren. Voor luistertijd die deze limiet overschrijdt, is er een aanvullende betaling per audioboek vereist. Het toekomstige basisabonnement van Spotify vereist echter dat gebruikers voor elk audioboek betalen.

  LeestipMogen abonnementskosten zomaar verhoogd worden?

  Supremium-abonnement

  Daarnaast circuleren er geruchten dat Spotify werkt aan een duurder 'Supremium'-abonnement, dat onder meer toegang tot hogere audiokwaliteit zou bieden. De lanceringsdatum van dit abonnement is volgens Bloomberg nog onbekend.

  Een Nederlandse man luistert muziek op Spotify door zijn oordopjes.

  Rode cijfers

  Sinds haar beursintroductie in 2018 draait Spotify elk jaar verlies. Een groot deel, ongeveer 70%, van het bedrijfsinkomen wordt besteed aan royaltybetalingen aan de muziekindustrie. Vorige prijsstijgingen leidden niet tot een significante daling in abonnees, wat het bedrijf het vertrouwen geeft om de abonnementsprijzen verder te verhogen. Spotify hoopt dat deze strategie op lange termijn tot winstgevendheid zal leiden.

  Goedkopere alternatieven voor Spotify Premium

  Spotify is zeker niet het enige muziekstreamingsplatform. Er is steeds meer concurrentie bijgekomemen, waaronder een paar hele goede én goedkopere alternatieve. Een Spotify Premium abonnement kost nu nog 10,99 per maand en na de verwachte prijsverhoging gaat het 11,99 euro kosten. 

  1. Youtube Music: 's Werelds grootste videoplatform, bekend om zijn enorme verzameling van video's, biedt nu ook een muziekstreamingservice aan voor ongeveer €10 per maand. Net als bij andere diensten, kun je muziek beluisteren zonder advertenties, offline en met het scherm uit. Een extra voordeel van hun premium-abonnement is de mogelijkheid om YouTube-video's te bekijken zonder reclameonderbrekingen.
  2. Soundcloud Go: ook SoundCloud heeft een indrukwekkende collectie muziek, met meer dan 120 miljoen tracks in hun catalogus. Voor slechts €5,99 per maand biedt SoundCloud een abonnement aan waarmee gebruikers onbeperkt, zonder reclame en zelfs offline naar hun favoriete nummers kunnen luisteren.
  3. Amazon Music: dit platform biedt toegang tot een enorme bibliotheek van ongeveer 90 miljoen nummers in HD-kwaliteit, zonder reclameonderbrekingen. Daarnaast kunnen gebruikers van deze dienst nummers offline beluisteren en dat alles voor €9,99 per maand.

  Spotify opzeggen

  Vind jij het Spotify abonnement simpelweg te duur geworden door al die prijsverhogingen? En zet je toch liever de radio aan? Dan is het tijd om je abonnement op te zeggen. Spotify opzeggen kan supereenvoudig met de gratis opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in en laat 123opzeggen de brief voor je versturen!

  Landschap
  Golf