Netflixlogo op een witte monitor

Netflix Nederland ontvangt 15,8 miljard euro aan abonnementsgeld

 • auteur Madelon

Dat Netflix nog steeds razend populair is, wordt nog eens duidelijk uit het jaarverslag van 2023.  De Nederlandse BV van Netflix heeft maar liefst 15,8 miljard euro aan abonnementsgeld ontvangen. Bijna de helft van de wereldwijde abonnementeninkomsten verloopt namelijk via Nederland. Hierdoor verzamelt de Nederlandse tak van Netflix het abonnementsgeld van alle kijkers buiten de Verenigde Staten.

Inhoudsopgave

  Gigantische streaming inkomsten

  In 2023 genereerde de Nederlandse Netflix bv een omzet van ongeveer 15,76 miljard euro. Dit bedrag is iets lager dan het jaar ervoor, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan in de jaren daarvoor. De streaminginkomsten van de Nederlandse tak waren als volgt:

  • 15,8 miljard euro in 2023

  • 16 miljard euro in 2022

  • 12,8 miljard euro in 2021

  • 12,5 miljard euro in 2020

  • 9,5 miljard euro in 2019

  Netflix beginscherm geopend op een laptop

  Waar gaan die miljarden eigenlijk heen?

  De enorme inkomsten uit streamingdiensten blijven niet in Nederland. Bijna 14 miljard euro wordt door de Nederlandse BV doorgestuurd naar andere Netflix-bedrijven wereldwijd. Hierdoor blijven de winsten - en daarmee ook de belastinginkomsten - in Nederland relatief laag. Hoewel de exacte bestemmingen van deze 14 miljard euro niet in het jaarverslag worden genoemd, wordt wel duidelijk dat sommige buitenlandse belastingautoriteiten vraagtekens zetten bij deze constructie. Verschillende landen onderzoeken momenteel de belastingafdrachten van de Nederlandse tak.

  Lees ook: Opgelet: Netflix gaat prijzen van abonnementen verhogen.

  Betaalt Netflix belasting in Nederland?

  De Nederlandse BV van Netflix draagt wel belasting af, maar dit bedrag is relatief klein in vergelijking met de inkomsten. In totaal werd er 336 miljoen euro aan belasting betaald. Echter, vanwege de doorstroom van bijna 14 miljard euro naar het buitenland, blijft de uiteindelijke winst in Nederland laag. Bovendien is de Nederlandse tak al enkele jaren verwikkeld in een rechtszaak met de Zuid-Koreaanse belastingautoriteiten over de belastingafdrachten.

  Grootscherm met verschillende cijfers en een meneer die werkt ervoor

  Netflix betaalt wereldwijd weinig belasting

  Netflix weet wereldwijd zijn belastingrekening opvallend laag te houden. Uit het jaarverslag van het Amerikaanse moederbedrijf blijkt dat de streamingdienst in 2023 slechts 13 procent belasting betaalde over haar winsten. Dit is lager dan het nieuwe minimumtarief van 15 procent dat Nederland heeft ingevoerd. Toch zal Nederland voorlopig geen extra belasting innen, omdat Amerikaanse bedrijven tot 2026 een uitzondering hebben.

  Bekijk ook: Netflix ziet aantal abonnees flink groeien dankzij strenger beleid tegen accountdelen.

  Netflix opzeggen

  Ben je al een tijdje ontevreden over het aanbod van Netflix of was je eigenlijk al afgehaakt toen Netflix een stokje stak voor account-delen? Dan is het hoogtijd om Netflix op te zeggen! Dit kan eenvoudig met de opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in, download de brief en laat ons de verzending voor je regelen!

  Conclusie

  Netflix blijft immens populair met een omzet van 15,8 miljard euro in 2023 via de Nederlandse tak. Hoewel een groot deel van deze inkomsten wordt doorgestuurd naar het buitenland, blijft de belastingafdracht in Nederland beperkt. Wereldwijd weet Netflix zijn belastingdruk laag te houden. Voor wie ontevreden is over Netflix, biedt 123opzeggen een gemakkelijke manier om het abonnement te beëindigen.

  Landschap
  Golf