Wat is het eigen risico?

Een eigen risico is een term die je vaak tegenkomt bij verschillende soorten verzekeringen. Het is belangrijk om te begrijpen wat een eigen risico precies inhoudt, hoe het werkt en welke invloed het heeft op je verzekering en de kosten die je moet betalen.

Inhoudsopgave

  Wat is een eigen risico?

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade of verlies voordat de verzekering de rest van de kosten dekt. Het eigen risico geldt per gebeurtenis of per verzekeringsjaar, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

  • Per gebeurtenis: Je betaalt een eigen risico voor elke afzonderlijke schadeclaim.
  • Per verzekeringsjaar: Je betaalt een eigen risico tot een bepaald bedrag voor alle schadeclaims in een jaar.

  Waarom bestaat er een eigen risico?

  Het eigen risico is ingesteld om verzekeraars te beschermen tegen kleine, frequente claims en om verzekerden bewuster te maken van hun schadegedrag. Hierdoor blijven de premies betaalbaar en worden alleen significante schadegevallen geclaimd.

  Hoe werkt een eigen risico?

  Bij het indienen van een schadeclaim wordt het eigen risico afgetrokken van het totaalbedrag dat de verzekeraar uitkeert. Dit betekent dat je de eerste kosten zelf moet betalen voordat de verzekering begint te vergoeden.

  • Voorbeeld: Als je een autoverzekering hebt met een eigen risico van €300 en je dient een schadeclaim in van €1000, dan betaal je de eerste €300 zelf en de verzekeraar betaalt de resterende €700.

  Verschillende soorten eigen risico's

  Er zijn verschillende soorten eigen risico's die van toepassing kunnen zijn op je verzekeringen, afhankelijk van het type verzekering en de polisvoorwaarden.

  • Vast eigen risico: Een vast bedrag dat je altijd zelf betaalt bij een claim.
  • Variabel eigen risico: Een percentage van de totale schade dat je zelf betaalt.
  • Verplicht eigen risico: Een minimumbedrag dat door de verzekeraar wordt bepaald en niet kan worden gewijzigd.
  • Vrijwillig eigen risico: Een extra bedrag dat je kunt kiezen om toe te voegen aan het verplichte eigen risico, in ruil voor een lagere premie.

  Voordelen en nadelen van een eigen risico

  • Lagere premies: Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Dit komt doordat je een groter deel van de kosten zelf draagt.
  • Bewust gedrag: Het hebben van een eigen risico kan ervoor zorgen dat verzekerden bewuster omgaan met hun eigendommen en minder snel kleine schadeclaims indienen.

  Nadelen van een eigen risico

  • Hogere kosten bij schade: Je moet altijd een deel van de schade zelf betalen, wat onverwachte kosten met zich mee kan brengen.
  • Financiële planning: Het kan moeilijk zijn om een groot eigen risico te plannen en budgetteren, vooral bij meerdere claims in een jaar.

  Voorbeeld: Autoverzekering

  Jan heeft een autoverzekering met een vrijwillig eigen risico van €500. Hij betaalt een lagere premie, maar wanneer hij een ongeluk krijgt en €2000 schade heeft, moet hij de eerste €500 zelf betalen voordat de verzekeraar de resterende €1500 dekt.

  Tips voor het kiezen van het juiste eigen risico

  Bij het kiezen van een eigen risico is het belangrijk om je financiële situatie en risicotolerantie te overwegen.

  • Hoger eigen risico: Kies voor een hoger eigen risico als je financiële buffer groot genoeg is om onverwachte kosten op te vangen. Dit kan je maandelijkse premie verlagen.
  • Lager eigen risico: Kies voor een lager eigen risico als je minder financiële risico's wilt nemen en bereid bent een hogere premie te betalen voor meer zekerheid.

  Vergelijk verzekeringen

  Gebruik vergelijkingswebsites om verschillende verzekeringspolissen te vergelijken en te zien hoe het eigen risico invloed heeft op de premie.

  • Independer: Independer biedt een overzicht van verschillende verzekeringen en hun eigen risico's.
  • Pricewise: Pricewise helpt je om verzekeringen te vergelijken en de beste keuze te maken.

  Lees de polisvoorwaarden

  Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden grondig doorleest om te begrijpen hoe het eigen risico wordt toegepast en welke kosten je zelf moet dragen.

  • Uitsluitingen: Let op uitsluitingen en beperkingen die van toepassing kunnen zijn op het eigen risico.
  • Veranderingen: Controleer of het eigen risico jaarlijks wordt aangepast en hoe dit van invloed kan zijn op je kosten.

  Overleg met een verzekeringsadviseur

  Een verzekeringsadviseur kan je helpen om het juiste eigen risico te kiezen dat past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

  Conclusie

  Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van veel verzekeringen en heeft invloed op zowel de premie die je betaalt als de kosten die je moet dragen bij een claim. Door je financiële situatie en risicotolerantie zorgvuldig te evalueren, verschillende verzekeringen te vergelijken en goed geïnformeerd te zijn over de polisvoorwaarden, kun je de beste keuzes maken voor jouw behoeften. 

  Landschap

  Wat wil je opzeggen?

  Gebruik de gratis opzegbrief

  Golf