Wat is een eigen risico in een verzekering?

Een eigen risico in een verzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar begint met het vergoeden van de kosten.

Lagere premies

Het eigen risico is een manier om de verzekerde medeverantwoordelijk te maken voor bepaalde kosten, waardoor verzekeraars de premies kunnen verlagen. Het eigen risico verschilt per verzekering en kan van toepassing zijn op verschillende soorten verzekeringen, zoals ziektekostenverzekeringen, autoverzekeringen, en andere schadeverzekeringen.

Voorbeeld van eigen risico

Bijvoorbeeld, als je een ziektekostenverzekering hebt met een eigen risico van €500, betekent dit dat je de eerste €500 van medische kosten zelf moet betalen voordat de verzekering begint met vergoeden. Als de totale medische kosten €1.200 bedragen, zou je eerst €500 zelf betalen en zou de verzekering de overige €700 dekken (afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden).

Hoogte van eigen risico

Het eigen risico kan worden vastgesteld als een vast bedrag of als een percentage van de verzekerde kosten, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Het is belangrijk om de voorwaarden van je verzekering te begrijpen, zodat je weet welke kosten je zelf moet dragen voordat de verzekeraar tussenkomt.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf