Hoe kan ik mijn mobiele datagebruik verminderen?

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om grote hoeveelheden mobiele data te gebruiken. Voor veel mensen kan dit leiden tot onverwachte kosten of een trager netwerk wanneer de databundel op is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mobiele datagebruik te verminderen zonder dat je inlevert op je online ervaring.

Inhoudsopgave

1. Maak gebruik van Wi-Fi waar mogelijk

Een van de eenvoudigste manieren om je mobiele dataverbruik te verminderen, is door zoveel mogelijk gebruik te maken van Wi-Fi. Veel mensen hebben toegang tot Wi-Fi thuis, op het werk of in openbare ruimtes zoals cafés en bibliotheken. Het overschakelen naar Wi-Fi voor het streamen van video’s, downloaden van apps of het bijwerken van je apps kan een groot verschil maken.

2. Beperk het streamen van video’s en muziek

Het streamen van video’s en muziek is een van de grootste boosdoeners als het gaat om hoog dataverbruik. Hoewel het verleidelijk kan zijn om onderweg te genieten van je favoriete YouTube-video’s of Spotify-afspeellijsten, slurpt dit data. Gelukkig kun je het verbruik aanzienlijk verminderen door enkele aanpassingen te doen.

Tips om data te besparen bij het streamen

• Verlaag de videokwaliteit: Veel streamingdiensten, zoals Netflix en YouTube, geven je de optie om de videokwaliteit aan te passen. Kies voor SD in plaats van HD om minder data te verbruiken.

• Download muziek en video’s voor offline gebruik: Diensten zoals Spotify, YouTube Premium en Netflix bieden de mogelijkheid om content te downloaden via Wi-Fi, zodat je het later zonder mobiele data kunt bekijken of beluisteren.

3. Controleer en beperk achtergronddata

Veel apps gebruiken data op de achtergrond om je op de hoogte te houden van updates, nieuwe berichten en andere meldingen. Hoewel dit handig kan zijn, kan het ook veel data verbruiken zonder dat je het doorhebt. Je kunt dit voorkomen door achtergronddata te beperken voor apps die je niet regelmatig gebruikt.

Hoe schakel je achtergronddata uit

• Android: Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Gegevensverbruik > Mobiele data gebruik. Selecteer de app die je wilt beperken en schakel Achtergronddata beperken in.

• iPhone: Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk en schakel mobiele data uit voor specifieke apps waarvan je niet wilt dat ze data op de achtergrond gebruiken.

4. Gebruik een databesparende modus

Veel moderne smartphones bieden een ingebouwde databesparende modus die automatisch je dataverbruik optimaliseert. Deze modus beperkt de toegang van apps tot mobiele data, verlaagt de kwaliteit van mediastreaming en voorkomt dat apps onnodige data verbruiken op de achtergrond.

Zo activeer je de databesparende modus

• Android: Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Gegevensbesparing en schakel de modus in.

• iPhone: Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data en schakel Gegevensbesparing in.

5. Beperk automatisch bijwerken van apps

App-updates kunnen een aanzienlijke hoeveelheid data verbruiken, vooral als ze automatisch worden gedownload via je mobiele netwerk. Je kunt dit voorkomen door automatische updates uit te schakelen of deze alleen via Wi-Fi toe te staan.

Automatische updates beperken

• Android: Open de Google Play Store, ga naar Instellingen > Apps automatisch updaten en kies de optie Alleen via Wi-Fi.

• iPhone: Ga naar Instellingen > iTunes en App Store en schakel Gebruik mobiele data uit voor automatische updates.

6. Gebruik lite-versies van apps

Veel populaire apps bieden 'lite'-versies die zijn ontworpen om minder data te verbruiken. Deze apps zijn meestal eenvoudiger en minder zwaar dan hun standaardversies, wat betekent dat ze minder data gebruiken en ook minder opslagruimte innemen. Lite-versies zijn ideaal voor mensen die hun dataverbruik willen minimaliseren zonder in te leveren op de functionaliteit van de app.

Voorbeelden van lite-apps

• Facebook Lite: Een lichtere versie van de Facebook-app die minder data en batterij verbruikt.

• YouTube Go: Deze app stelt gebruikers in staat video's te downloaden via Wi-Fi en ze later offline te bekijken.

• Spotify Lite: Hiermee kun je muziek streamen zonder dat je de volledige app nodig hebt, wat data en opslagruimte bespaart.

7. Houd je dataverbruik in de gaten

Het regelmatig controleren van je dataverbruik kan je helpen om te begrijpen welke apps de meeste data verbruiken en waar je kunt besparen. Veel smartphones bieden ingebouwde functies waarmee je je datagebruik per app kunt bekijken.

Zo controleer je je dataverbruik

• Android: Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Gegevensverbruik om een overzicht van je verbruik te zien.

• iPhone: Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk en scroll naar beneden om je dataverbruik per app te bekijken.

8. Schakel automatische afspeelfuncties uit

Veel social media-apps, zoals Instagram, Facebook en Twitter, hebben een functie waarmee video's automatisch worden afgespeeld zodra je door je feed scrolt. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid data verbruiken, vooral als je niet eens van plan was de video te bekijken. Door deze functie uit te schakelen, kun je onnodig datagebruik voorkomen.

Zo schakel je automatische video-afspeelopties uit

• Facebook: Ga naar Instellingen > Mediabestanden en contacten > Autoplay en selecteer Alleen via Wi-Fi of schakel het volledig uit.

• Instagram: Ga naar Instellingen > Account > Mobiele data gebruik en schakel Databesparing in om automatisch afspelen te beperken.

9. Download kaarten voor offline gebruik

Als je vaak Google Maps of een andere navigatie-app gebruikt, kan het downloaden van kaarten voor offline gebruik een aanzienlijke hoeveelheid data besparen. Deze kaarten kun je vooraf downloaden via Wi-Fi, zodat je onderweg geen mobiele data nodig hebt om te navigeren.

Conclusie

Het verminderen van je mobiele dataverbruik kan eenvoudig zijn als je bewust omgaat met je telefoongebruik en een aantal handige aanpassingen doet. Door Wi-Fi te gebruiken, achtergronddata te beperken, automatische updates en video's uit te schakelen en lite-versies van apps te installeren, kun je veel data besparen zonder dat je hoeft in te leveren op gebruiksgemak.