een zak koffie met twee monsterabladeren

De milieu-effecten van abonnementen

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven en consumenten. Een manier waarop we ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst is door te kiezen voor duurzame abonnementen. In deze blog lees je over de positieve en negatieve effecten van abonnementsdiensten op het milieu en de samenleving. 

Inhoudsopgave

  Zijn abonnementen een duurzame ontwikkeling

  Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die duurzame abonnementen aanbieden, waarbij consumenten bijvoorbeeld maandelijks producten ontvangen die ze anders zouden moeten kopen.

  Ontvang maandelijks producten

  Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een abonnement bij het Duitse Earlybird of de Nederlandse Koffie Jongens, waar je elke maand verse koffie ontvangt die op duurzame wijze is geproduceerd. Een ander voorbeeld is De Krat, waarbij je wekelijks een pakket met biologische en lokale producten ontvangt.

  Kies voor een duurzaam abonnement

  Duurzame abonnementen hebben niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de samenleving als geheel. Door te kiezen voor duurzame abonnementen kunnen we bijvoorbeeld lokale bedrijven ondersteunen die duurzaam produceren. Dit kan zorgen voor meer werkgelegenheid en een betere lokale economie.

  Protesterende mensen voor een betere wereld

  Duurzame kledingabonnementen

  Een ander voorbeeld van een duurzaam abonnement is een circulair kledingabonnement bij bijvoorbeeld Masterpiece. Dit is een abonnement waarbij je kledingstukken kunt lenen en terugsturen wanneer je erop uitgekeken bent.

  Verminderen van kleding verspilling en fast fashion

  Dit concept vermindert niet alleen de productie van nieuwe kleding, maar ook de verspilling van kleding die anders zou worden weggegooid. Bovendien stimuleert het bewust winkelen en helpt het om de fast fashion-industrie te verminderen, die bekend staat om zijn slechte milieu- en arbeidsomstandigheden.

  Negatieve effecten van abonnementsdiensten op het milieu

  Helaas zijn er ook negatieve effecten van abonnementsdiensten op het milieu. Een daarvan is overconsumptie door consumenten. Door het gemak en de regelmatige leveringen kunnen consumenten worden aangemoedigd om meer te consumeren dan nodig is.

  Verpakkingsmateriaal zorgt voor hogere druk op het milieu

  Een ander negatief effect is het verpakkingsafval dat gepaard gaat met de afname van abonnementsdiensten. Veel abonnementsdiensten gebruiken individuele verpakkingen voor elk product dat wordt geleverd, wat leidt tot meer plastic afval. Daarnaast kan de frequente levering van producten aan individuele huishoudens leiden tot een hogere CO2-uitstoot.

  Plasticzakken en rollen met plasticzakken

  Zo worden abonnementen duurzamer

  Gelukkig zijn er manieren waarop abonnementsdiensten duurzamer kunnen worden. Een belangrijke oplossing is het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen. Door te kiezen voor verpakkingen van duurzame materialen of door verpakkingen opnieuw te gebruiken, kan de hoeveelheid afval worden verminderd.

  Verminderen van leveringsroutes en emissies

  Een andere oplossing is het optimaliseren van leveringsroutes om emissies te verminderen. Door slimme routes te plannen en te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen, zoals elektrische voertuigen, kan op deze manier de CO2-uitstoot worden verminderd.

  Biologische en recyclebare producten

  Ten derde kunnen abonnementsdiensten duurzamere producten aanbieden om hun milieu-impact te verminderen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor biologische producten, recyclebare producten, of producten met een lagere CO2-uitstoot, kan de milieu-impact van de dienst worden verminderd.

  Een gehaakte tas met daarop een telefoon met de boodschap om te recyclen

  Abonnementen opzeggen via 123opzeggen

  Gewoon je abonnement opzeggen kan natuurlijk ook een duurzame keuze zijn. Er hoeft dan niks meer geproduceerd, verpakt en geleverd te worden. Wil jij ook bijdragen aan een groenere wereld en wil je je abonnement of lidmaatschap opzeggen? Kies dan voor 123opzeggen.

  Landschap
  Golf