Wil jij de Voedselbank niet langer financieel steunen? Je kunt je donatie voor de Voedselbank opzeggen door gebruik te maken van de opzegbrief van 123opzeggen. Je hoeft alleen je gegevens maar in te vullen. Kies vervolgens voor de verzendoptie en laat 123opzeggen de rest van het werk doen. Zo makkelijk kan opzeggen zijn!

Voedselbank opzeggen

Wanneer je het financieel heel slecht met je gesteld is in Nederland is de Voedselbank daar om je te helpen. Voedsel dat nog wel goed is, maar wel op de nominatielijst staat om vernietigd te worden wordt op die manier goed gebruikt. De mensen die vaak geen eten kunnen kopen, kunnen op die manier toch een gezonde maaltijd op tafel zetten. Hoe dat precies werkt, wat er in zo’n pakket zit en over informatie over het doneren lees je hieronder.

Voedselbanken in Nederland

Nederland kent 170 voedselbanken. Deze staan verspreid door heel het land en helpen mensen die zich geen eten meer kunnen veroorloven. In tegenstelling tot andere goede doelen, kent de voedselbank geen directeur met een hoog salaris. Deze stichting wordt in zijn volledigheid gerund door vrijwilligers. In 2019 waren er zo’n 11.700 mensen actief vrijwilliger en hebben zij ongeveer 140.000 mensen in nood kunnen helpen. Daarbij is ruim 74 miljoen euro aan voedsel gered van de verspilling. Win-win!

Oprichting voedselbank

Je zou denken dat de voedselbanken al geruime tijd aanwezig zijn in Nederland, omdat het zo’n alom bekende term is. Toch is het tegendeel waar. Pas in 2002 werd de eerste Nederlandse voedselbank geopend. Daarvoor kende vooral Amerika deze voedselbanken en toen Frankrijk en België de deuren van de eerste Europese voedselbanken openden, ging het balletje rollen en kreeg ook Nederland de eerste voedselbank. In eerste instantie dacht de politiek dat Nederland in 2006 geen voedselbank meer nodig zou hebben. Ze hadden het mis. In 2005 steeg het aantal mensen dat een beroep deed op deze voorziening aanzienlijk. Ruim 8.000 huishoudens konden de eindjes niet meer aan elkaar knopen en klopten aan bij De Voedselbanken in Nederland. Het dus veilig om te stellen dat de voedselbank hard nodig is in Nederland.

Hoe komt de Voedselbank aan eten?

Het voedsel dat vergeven wordt aan de voedselbank is volledig afkomstig van giften. Er wordt nooit iets ingekocht door de instantie. De gevers zijn vaak supermarkten, andersoortige bedrijven en particulieren. De enige eis die de voedselbank stelt is dat de houdbaarheidsdatum van de producten niet verstreken is.

Wie komt in aanmerking voor de Voedselbank?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een voedselpakket. Je zult aan strenge eisen moeten voldoen als je in aanmerking wil komen voor de Voedselbank. Zo mag je als alleenstaande niet meer leefgeld hebben dan 230 euro per maand. Als gezin met twee kinderen ligt dit bedrag iets hoger. Dan mag je maximaal 515 euro leefgeld hebben. Om dit goed te kunnen controleren en fraude te voorkomen, kun je je vaak niet als particulier aanmelden. Dit loopt via schuldhulpverleners of andere hulpinstanties. Zij kunnen jou aanmelden en je hoort dan vaak snel of je in aanmerking komt voor een voedselpakket.

Donaties Voedselbank

De donaties die de voedselbank krijgt, zijn vooral voor het logistieke van de voorziening. De donaties moeten vaak opgehaald worden en ook is er verpakkingsmateriaal en kantoormateriaal nodig om alles goed te laten verlopen. Dat kost allemaal geld en dat kan De Voedselbank natuurlijk goed gebruiken. Mocht jij op dit moment donateur zijn, maar toch weer een ander doel willen steunen, zoals het Armoedefonds of het Oranjefonds dan kun je je donatie voor de voedselbank opzeggen. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar je kunt het ook overlaten aan 123opzeggen. Dankzij onze handige verzendservice hoef jij de deur niet meer uit om de Voedselbank op te zeggen.