Stilzwijgende verlenging

Stilzwijgende verlenging

Stilzwijgend verlengen, ook wel bekend als automatische verlenging, verwijst naar een praktijk waarbij een abonnement of contract na de oorspronkelijke looptijd automatisch wordt verlengd voor een verdere periode, tenzij de klant expliciet aangeeft dat hij de overeenkomst wil beëindigen.

Wanneer wordt een contract stilzwijgend verlengd?

Bij een stilzwijgende verlenging wordt een abonnement op een tijdschrift of een lidmaatschap bij een sportschool automatisch verlengd, tenzij de consument opzegt. Bij een stilzwijgende verlening kun je een contract vaak maandelijks opzeggen. De consument moet dan een opzegtermijn in acht nemen van één maand.

Regels en transparantie

In veel landen zijn er wettelijke regels en voorschriften met betrekking tot stilzwijgend verlengen. Deze regels variëren, maar ze zijn vaak ontworpen om consumenten te beschermen tegen ongewenste verlengingen en verborgen kosten.

Bedrijven moeten consumenten duidelijk en transparant informeren over het stilzwijgend verlengen in hun contracten en algemene voorwaarden. Dit omvat de duur van de stilzwijgende verlenging, de opzegtermijn en hoe de klant het abonnement of lidmaatschap kan opzeggen.

Algemene Voorwaarden

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de bepalingen in de Algemene Voorwaarden voordat je een abonnement, lidmaatschap of verzekering afsluit. Hierin staat namelijk of er van een stilzwijgende verlenging sprake is en welke opzegtermijn er gehanteerd wordt. Zo kun je je overeenkomst op tijd beëindigen en voorkom je dat je nog een periode extra aan je contract vast zit en je hiervoor de gebruikelijke kosten betaalt.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf