Wat betekent de Wet van Dam voor je abonnementen?

Wat betekent de Wet van Dam voor je abonnementen?

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Weet jij wanneer je je abonnementen mag opzeggen? Welke opzegtermijnen hier aan vast zitten en wanneer een bedrijf je contract stilzwijgend mag verlengen? 


Inhoudsopgave

  Wat is de Wet van Dam in?

  Sinds 2011 is de Wet van dam van kracht. Dit betekent dat consumenten hun langlopende contracten op elk moment mogen opzeggen. Hierbij is de opzegtermijn maximaal een maand. Contracten mogen niet meer stilzwijgend worden verlengd door de aanbieder. Je wordt als het ware beschermd als consument tegen oplopende en ongewenste kosten.

  Verschil tussen contracten

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen contracten met bepaalde tijd en contracten met onbepaalde tijd. Voor contracten met bepaalde tijd, een contract wat je voor een bepaalde periode afsluit, geldt een maand opzegtermijn. Later in deze blog leggen we je uit hoe deze opzegtermijn wordt berekend. Voor contracten waarbij een onbepaalde periode is afgesloten, geldt onmiddellijke opzegging.

  Wanneer geldt de Wet van Dam?

  De Wet van Dam geldt voor alle contracten die met consumenten worden afgesloten. De enige uitzondering hierbij is een lidmaatschap van een vereniging. Verenigingen mogen namelijk zelf weten hoelang iemand lid is en wat deze opzegtermijn bedraagt. Voor alle andere abonnementen geldt de Wet van Dam wel. Je opzegging moet uiterlijk één maand voor het einde van je abonnementsperiode binnen zijn.

  Wat bedraagt de opzegtermijn wanneer je gebruik maakt van de Wet van Dam?

  De opzegtermijn mag een bedrijf in principe zelf bepalen, maar deze mag niet langer dan een maand zijn. Dit betekent voor jou als consument dat wanneer je opzegt op 15 februari, en je abonnement loopt af op 20 februari, dan is je abonnement op 20 maart is afgelopen.

  Vaak hanteren bedrijven hier één hele kalendermaand. Bij kranten en tijdschriften bedraagt deze opzegtermijn ook een maand, maar deze wordt berekend nadat de abonnementsperiode is afgelopen. 

  Hoe kun je opzeggen?

  Je mag je opzegging op elke manier opzeggen hoe jij wilt. Je hebt het recht om je opzegging te voltooien op dezelfde manier hoe je het abonnement of lidmaatschap bent aangegaan.

  Het is belangrijk om te weten dat een bedrijf jou niet mag verplichten om je opzegging bijvoorbeeld schriftelijk te voltooien, hierin ben je helemaal vrij. Een bedrijf mag ook geen afsluit- of administratiekosten vragen voor het opzeggen onder de Wet van Dam.

  We hopen dat deze blog je meer duidelijkheid heeft gegeven over jou rechten als consument wanneer het gaat over het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen. Zo voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt van je geld en weet jij precies hoe jij je opzeggingen kan regelen!

  Landschap
  Golf