Welke opzegtermijnen zijn er?

Welke opzegtermijnen zijn er?

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Heb je een abonnement op de Flow of ben je lid van de ANWB en wil je je abonnement of lidmaatschap opzeggen? Dan dien je altijd rekening te houden met de wettelijke opzegtermijn. Deze opzegtermijn wordt bepaald door de aanbiedende partij; dus de organisatie die het abonnement of lidmaatschap aanbiedt. 


Inhoudsopgave

  Wat is een opzegtermijn?

  Een opzegtermijn is de periode die je minimaal in acht moet nemen als je je abonnement of lidmaatschap op wilt zeggen.

  Heb je bijvoorbeeld een abonnement op de Flow en geldt er een opzegtermijn van een maand; dan moet je je abonnement minimaal één maand voor de verlengingsdatum opzeggen.

  Doe je dit later, dan loopt je abonnement ook een maand langer door en betaal je hiervoor de gebruikelijke abonnementskosten.

  Welke opzegtermijnen zijn er

  Maar welke opzegtermijnen zijn er allemaal en bij welk type abonnement horen ze? Dit hangt er vanaf of je een abonnement voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd hebt.

  Abonnementen voor een bepaalde tijd

  Abonnementen en lidmaatschappen voor bepaalde tijd hebben vaak een looptijd van een aantal maanden, een half jaar of een jaar.

  Sommige abonnementen kun je niet tussentijds opzeggen

  Denk hierbij aan bijvoorbeeld zorgverzekeringen en energiecontracten met een looptijd van een jaar. Heb je een tijdelijk contract, dan eindigt deze op de afgesproken datum. Deze abonnementen kunnen onder normale omstandigheden niet tussentijds worden opgezegd.

  Opzegvergoeding of afkoopsom

  Wil je toch je contract opzeggen, dan kan de betreffende organisatie een opzegvergoeding of afkoopsom vragen. Je dient deze vergoeding dan eerst te betalen om de opzegging te regelen. Opzegtermijnen hebben vaak de lengte van een maand, of drie maanden.

  Abonnementen voor onbepaalde tijd

  Bij abonnementen voor onbepaalde tijd, zoals bij een sim only abonnement, geldt vaak een opzegtermijn van een maand. Deze abonnementen mag je dus op ieder gewenst moment opzeggen.

  Afwijkende regels voor kranten

  Er is echter een afwijkende regel voor kranten en tijdschriften die minder dan eens per maand verschijnen. Deze abonnementen mogen een opzegtermijn hanteren van maximaal drie maanden. Ook voor lidmaatschappen bij verenigingen gelden andere regels.

  Lees de statuten goed door

  Op deze lidmaatschappen is namelijk het verenigingsrecht van toepassing. Wanneer je je lidmaatschap kunt opzeggen staat in de statuten van de betreffende vereniging.

  Stilzwijgende verlenging

  Aanbieders van abonnementen zoals bijvoorbeeld streamingdienst Videoland of datingservice Parship mogen hun diensten stilzwijgend verlengen.

  De duur verschilt per abonnement

  De maximale duur van de verlenging verschilt per abonnement. Wordt je abonnement verlengd voor onbepaalde tijd, dan is deze wel maandelijks opzegbaar. Tijdschriften mogen verlengd worden voor maximaal drie maanden of voor onbepaalde tijd. Er geldt dan ook een opzegtermijn van maximaal drie maanden.

  Proefabonnementen

  Proefabonnementen mogen alleen automatisch worden verlengd als je hiervoor toestemming hebt gegeven. In principe stoppen ze automatisch. Deze proefabonnementen hoef je dus niet op te zeggen.

  Wil je een abonnement opzeggen?

  Landschap
  Golf