Welke loterijen zijn er en hoe zeg je ze op?

Welke loterijen zijn er en hoe zeg je ze op?

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Steeds meer mensen leven door de inflatie en torenhoge energierekeningen in financiële onzekerheid. Dan kun je geldslurpende abonnementen wel missen als kiespijn. 


Inhoudsopgave

  Welke loterijen zijn er en hoe zeg je ze op?

  Steeds meer mensen leven door de inflatie en torenhoge energierekeningen in financiële onzekerheid. Dan kun je geldslurpende abonnementen wel missen als kiespijn. Loterijen vallen ook onder deze noemer. Tenzij je geluk hebt natuurlijk, en in de prijzen valt.

  Automatisch meespelen is niet automatisch winnen

  Automatisch meespelen is misschien verleidelijk, maar winnen kun je helaas niet afdwingen en een automatische deelname kost in de praktijk vaak meer geld dan dat het oplevert. Ook als je met meerdere loterijen tegelijk meespeelt. 

  De meest populaire loterijen op een rij

  In Nederland kun je met verschillende loterijen mee spelen. De meest populaire loterijen zijn:

  De Staatsloterij is de oudste loterij van Nederland heeft de grootste prijzenpot. De meeste loterijen hebben meerdere trekkingen per jaar. Bij de Staatsloterij is er bijvoorbeeld iedere maand een trekking en zijn er daarnaast nog vier trekkingen.

  Notaris houdt toezicht bij het trekken van loten

  Onder toezicht van een notaris worden uit alle verkochte lotnummers dan de winnende lotnummers getrokken. Loten zijn online te koop, en in de winkel.

  Automatisch meespelen met een loterij

  Ook kun je automatisch mee spelen, dan heb je in feite een abonnement op de loterij en wordt er met een incassomachtiging maandelijks abonnementsgeld van je rekening geschreven. Veel loterijen investeren een deel van de opbrengst in goede doelen. Daarbij gaat het soms om grote bedragen. De Postcode Loterij steunde goede doelen in 2021 bijvoorbeeld met wel 331 miljoen euro.

  Nationale Postcode Loterij

  Bij de meeste loterijen koop je lotnummers. Meespelen met de Postcode Loterij werkt iets anders. Daarbij is je postcode namelijk je lotnummer. Je kunt dan wekelijks en maandelijks kleine en grote prijzen winnen, zoals een Postcode Loterij fiets of de PostcodeKanjer van 58 miljoen. De Nationale Postcode Loterij opzeggen kan op drie manieren; telefonisch, schriftelijk en online.

  Loterijen opzeggen

  Als je maandelijks mee speelt met meerdere loterijen, dan kan je dat maandelijks een behoorlijk geldbedrag kosten. Je deelname aan loterijen kun je op verschillende manieren stop zetten.

  Online of schriftelijk opzeggen

  Dit kan vaak via de online klantomgeving, maar ook schriftelijk of telefonisch. Bij de VriendenLoterij kun je bijvoorbeeld opzeggen door gebruik te maken van de Live Chat, te bellen met de klantenservice, je vraag te stellen op social media, of contact op te nemen per post. Zodra een loterij je opzegging heeft verwerkt, ontvang je hiervan een schriftelijke bevestiging.

  Loterijen hanteren vaak geen opzegtermijn

  De meest opgezegde loterijen bij 123opzeggen zijn de Postcode Loterij en de VriendenLoterij. Loterijen hanteren meestal geen opzegtermijn. Dit betekent dat je ze op ieder moment kunt opzeggen. Wel kan er sprake zijn van een verwerkingstijd van circa vier weken.

  Na stopzetten speel je niet meer mee

  Heb je je abonnement stopgezet, dan speel je niet meer automatisch mee en wordt er maandelijks geen geld meer van je bankrekening geschreven. Je maakt dan geen kans meer op prijzen, maar je bent wel van je geldslurpende abonnement af.

  Hulp bij opzeggen

  Het nadeel van telefonisch opzeggen is dat je op drukke momenten mogelijk in de wachtrij wordt geplaatst.

  Dat kost niet alleen tijd, maar ook geld. Veel loterijen hebben bovendien klantenservicemedewerkers met een overtuigend of dwingend karakter, die graag van de gelegenheid gebruik maken om je over te halen om mee te blijven spelen als je wilt opzeggen en eindelijk iemand aan de lijn hebt.

  Opzegbrieven voor elke loterij

  Bij 123opzeggen vind je daarom opzegbrieven voor iedere loterij in Nederland. Daarmee zeg je je automatische deelname eenvoudig stop.

  Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het zetten van de volgende drie stappen:

  1. Zoek de juiste online opzegbrief op door in het zoekveld te zoeken op de loterij in kwestie en vul enkele persoonsgegevens in;

  2. Download de gratis opzegbrief;

  3. Verstuur de opzegbrief per post.

  Verzendservice

  Je opzegging wordt dan snel geregeld zonder dat je er al te veel werk van hebt. Laat je ook het versturen liever over aan 123opzeggen? Dan kan dit tegen een kleine vergoeding met de verzendservice. Je brief wordt dan dezelfde dag nog verstuurd. De bevestiging van de opzegging ontvang je vervolgens persoonlijk van de loterij, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

  Landschap
  Golf