Wat zijn eSIMs en hoe werken ze?

Een eSIM (ingebouwde SIM) is een ingebouwde, programmeerbare chip die de functie van een fysieke SIM-kaart vervangt. In plaats van een plastic kaart die je in je apparaat moet plaatsen, wordt de eSIM elektronisch geactiveerd en geconfigureerd.

Ingebouwde, programmeerbare chip

In tegenstelling tot traditionele SIM-kaarten is de eSIM een ingebouwde chip in je apparaat (bijvoorbeeld een smartphone, tablet, smartwatch of andere IoT-apparaten). Deze chip kan op afstand worden geprogrammeerd met de vereiste netwerkgegevens.

Programmeren van eSIM

De eSIM wordt geprogrammeerd met de gegevens van de mobiele provider van je keuze. Dit kan gebeuren via een QR-code, een mobiele app van de provider of over-the-air (OTA) vanuit het netwerk.

Meerdere profielen

Een eSIM kan meerdere profielen bevatten, waardoor je gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende mobiele providers of plannen zonder fysiek van SIM-kaart te hoeven wisselen. Dit is handig voor mensen die regelmatig internationaal reizen of meerdere nummers gebruiken.

Geen fysieke vervanging nodig

Omdat de eSIM in het apparaat is ingebouwd, hoef je geen fysieke SIM-kaarten te verwisselen wanneer je van provider verandert. Dit is handig en maakt het proces van het wisselen van provider efficiënter.

Veiligheidsmaatregelen

eSIMs worden geleverd met beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de gegevens op de chip veilig zijn. Het gebruik van versleutelde communicatie bij het programmeren van de eSIM draagt bij aan de beveiliging van de gegevens.

Ondersteuning voor verschillende apparaten

eSIMs worden steeds meer ondersteund in een breed scala aan apparaten, waaronder smartphones, smartwatches, tablets, laptops en andere Internet of Things (IoT)-apparaten.

Activatie met QR-code of app

Bij het activeren van een eSIM kun je vaak een QR-code ontvangen van je mobiele provider. Deze code scan je met je apparaat om de benodigde netwerkgegevens te laden. Sommige providers bieden ook apps waarmee je de eSIM kunt activeren en beheren.

Voor- en nadelen

Voordelen van eSIMs zijn onder meer gemak bij het schakelen tussen providers, geen fysieke kaart die kan worden verloren of beschadigd, en ondersteuning voor meerdere profielen. Een nadeel is dat nog niet alle

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf