Een man met een bril lacht naar zijn telefoon

Wat is slimmer? Sim Only of een telefoon met een abonnement

 • auteur Jelle

Wanneer je van plan bent een nieuwe telefoon te gaan kopen, kom je voor een keuze te staan: ga je voor Sim Only-abonnement of toch een telefoon met abonnement? In deze blog verkennen we de voor- en nadelen van beide opties en helpen we je bij het maken van de juiste keuze die past bij jouw behoeften en budget.

Inhoudsopgave

  Sim Only versus een telefoonabonnement

  Bij het vergelijken van een Sim Only-abonnement met een telefoonabonnement, draait het allemaal om keuze en flexibiliteit. Met een Sim Only-abonnement heb je de vrijheid om zelf een telefoon te kiezen en betaal je alleen voor de mobiele service, wat vaak voordeliger is. Aan de andere kant biedt een telefoonabonnement het gemak van een nieuwe telefoon tegen een lagere initiële kosten, maar kan het duurder uitpakken op de lange termijn. Het maken van de juiste keuze hangt af van jouw behoeften, voorkeuren en budget. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

  1. Het kostenplaatje

  Wanneer het aankomt op het kiezen van een mobiel telefoonabonnement, spelen kosten een cruciale rol. Heb je bijvoorbeeld een flink bedrag gespaard en kan je een telefoon in een keer aftikken? Of kan je op dit moment niet een groot bedrag missen en betaal je liever verspreid? Of je nu kiest voor een Sim Only-abonnement of een telefoon met abonnement, het is essentieel om de kosten zorgvuldig te overwegen.

  Vrouw met een ovenschaal in de keuken

  De kosten van een Sim Only-abonnement

  Mijn voorkeur gaat uit naar een Sim Only-abonnement, omdat deze doorgaans goedkoper zijn. Je betaalt alleen voor de mobiele service, zoals data en belminuten, zonder de kosten van een nieuwe telefoon. . Dit is handig als je al een telefoon hebt of bereid bent er zelf een te kopen. Dit betekent overigens wel dat je het geld voor een nieuwe telefoon al op je spaarrekening moet hebben staan en dat kan voor veel mensen een groot nadeel zijn. Heb je dit bedrag niet, maar is je bijvoorbeeld telefoon kapot gegaan? Dan kan een telefoonabonnement met een nieuw toestel uitkomst bieden.

  Klein budget? Ga voor een refurbished telefoon met Sim Only

  Wanneer je geen groot budget hebt, kan je ook kunnen overwegen een refurbished telefoon aan te schaffen. Hier kun je vervolgens een Sim Only abonnement bij afsluiten. Zo betaal je niet in een keer de hoofdprijs, maar zit je ook niet vast aan hoge maandelijkse kosten.

  De kosten een telefoonabonnement met toestel

  Telefoons met abonnement zijn dus aantrekkelijk vanwege de gespreide betaling van de telefoon, maar deze abonnementen hebben vaak hogere maandelijkse kosten. Daarnaast zit je voor langere tijd aan deze hoge maandelijkse kosten vast totdat je de telefoon helemaal hebt afbetaald. Bedenk ook dat telefoonabonnementen met toestel je soms beperken in bel- en databundels, wat invloed heeft op de totale kosten.

  Een man kijkt serieus naar zijn telefoon terwijl hij op de trein wacht.

  2. De flexibiliteit

  Bij de keuze tussen een Sim Only-abonnement en een telefoonabonnement is flexibiliteit een belangrijk aspect om te overwegen. Ben je net als ik een kluns die regelmatig haar telefoon laat vallen? Dan is een flexibel abonnement echt iets voor jou. Niets is zo vervelend als maandenlang betalen voor een kapotte telefoon. Dus voordat je een beslissing neemt, is flexibiliteit dus een cruciale factor om rekening mee te houden.

  Bekijk ook: Voor sommige gratis functies van Flitsmeister moet je nu betalen.

  Flexibiliteit van Sim Only

  Als het gaat om flexibiliteit, zit je goed met een Sim Only-abonnement. Jij hebt de touwtjes in handen en kunt zelf de telefoon kiezen die bij jou past, zonder vast te zitten aan één provider. En het beste? Een Sim Only-abonnement is vaak maandelijks opzegbaar wat betekent dat je maandelijks je bundel kan aanpassen of zelfs kan overstappen naar een andere provider als je een betere deal vindt.

  Langere contractduur bij telefoon met abonnement

  Hoewel een telefoonabonnement met toestel je een nieuwe telefoon biedt tegen een lagere aanvankelijke prijs, kom je vaak vast te zitten aan een langlopend contract, meestal één of twee jaar. Dit kan problematisch zijn als je je telefoon wilt upgraden of als je behoeften veranderen voordat het contract afloopt. Bovendien zijn deze abonnementen vaak minder flexibel als het gaat om het aanpassen van je bel- en databundels, waardoor je mogelijk vastzit aan een duurder plan dan nodig is.

  Man kijkt blij naar zijn nieuwe telefoon met Sim Only abonnement terwijl hij over straat loopt

  3. Telefoon en Sim Only-abonnementen vergelijken

  Wanneer je voor de keuze staat tussen een Sim Only-abonnement en een telefoonabonnement met toestel, is het essentieel om abonnementen grondig te vergelijken. Neem de tijd om verschillende aanbiedingen te bekijken en let daarbij niet alleen op de maandelijkse kosten, maar ook op de contractduur, inclusieve bel- en databundels, eventuele extra kosten en de flexibiliteit van het abonnement. Vergelijk ook de prijzen van telefoons bij verschillende providers om te zien of het loont om een telefoon apart te kopen en te combineren met een Sim Only-abonnement. Door goed te vergelijken kun je de beste deal vinden die aansluit bij jouw behoeften en budget.

  Telefoon abonnement opzeggen

  Wanneer je overweegt om over te stappen van een telefoonabonnement met toestel naar een Sim Only-abonnement of andersom, is het opzeggen van je huidige abonnement een belangrijke stap. Bij 123opzeggen willen we abonnementen opzeggen zo simpel mogelijk maken. Geen eindeloos papierwerk, ingewikkelde telefoongesprekken of oneindige zoektochten naar de juiste methode. Daarom bieden we een gratis opzegbrief aan, die je binnen enkele minuten kunt invullen. 

  Belangrijke overwegingen bij het opzeggen van je telefoonabonnement

  Bij het opzeggen van je telefoonabonnement zijn er verschillende belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Ten eerste is het essentieel om de voorwaarden van je contract zorgvuldig door te nemen, met name de opzegtermijn en eventuele boetes bij vroegtijdige beëindiging. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle kosten en verplichtingen voordat je de beslissing neemt om op te zeggen.

  Leestip: Jouw rechten bij abonnementen opzeggen of verlengen.

  Goedkoopste Sim Only aanbieders

  Op dit moment zijn enkele van de goedkoopste Sim Only aanbieders in Nederland onder andere Lebara, Youfone, en Simpel. Deze providers staan bekend om hun lage maandelijkse tarieven voor abonnementen die basisdiensten zoals bellen, sms'en en een beperkte hoeveelheid data omvatten.

  Sim Only vergelijken

  Lebara biedt bijvoorbeeld een maandelijks opzegbaar abonnement aan voor €4 per maand, dat 150 belminuten, 150 SMS en 1 GB data bevat. Youfone heeft een vergelijkbare deal voor €4 per maand met een tweejarig contract, waarbij je 200 belminuten of 200 SMS en 500 MB data krijgt​

  Landschap
  Golf