Wanneer kan ik mijn abonnement opzeggen?

Wanneer je je abonnement kunt opzeggen is afhankelijk van de opzegtermijn. Proefabonnementen stoppen vaak automatisch. Soms worden ook deze echter stilzwijgend omgezet in een betaald abonnement. Wil je geen betaald abonnement, dan is het belangrijk om deze op tijd op te zeggen. Betaalde abonnementen hebben soms een eerste contractperiode. Je kunt je abonnement niet opzeggen totdat deze periode is afgelopen. Daarna hanteren organisaties vaak een opzegtermijn.

Wanneer kan ik mijn proefabonnement opzeggen

Met een proefabonnement kun je gedurende een korte tijd gratis kennis maken. Een proefabonnement stopt na deze looptijd soms automatisch. Je hoeft je proefabonnement dan niet op te zeggen. Sommige abonnementen worden stilzwijgend verlengd en worden omgezet in een lopend abonnement.

Wil je dit niet, dan is het belangrijk om je proefabonnement op tijd op te zeggen zodat je na de afgesproken proefperiode geen periodieke abonnementskosten hoeft te betalen. Het is verstandig om jezelf te herinneren aan de opzegging voordat dat de proefperiode afloopt. Zo kun je tijdig opzeggen en zit je niet ongewenst vast aan een contract of abonnement.

Opzeggen na een contractperiode

Sommige organisaties hanteren eerst een contractperiode. Bij zorgverzekeraars is deze vaak een jaar. Je kunt dan in januari overstappen op een verzekering bij een andere verzekeraar, mits je dit op tijd aangeeft. Ook een Pathé Unlimited abonnement kun je pas na een looptijd van vier maanden beëindigen. Na deze vaste periode hanteren organisaties vaak een opzegtermijn. In je contract staat of je vast zit aan een contractperiode, wanneer deze af loopt en wat dan de opzegtermijn is.

Abonnementen voor onbepaalde tijd

Veel abonnementen, zoals abonnementen op streamingsdiensten, lopen echter voor onbepaalde tijd en kun je op elk gewenst moment opzeggen. Deze bedrijven hanteren geen opzegtermijn.

Abonnementen met een opzegtermijn

Bedrijven die een opzegtermijn hanteren verwachten dat je binnen deze termijn opzegt. Hanteert een organisatie bijvoorbeeld een opzegtermijn van maximaal een maand, dan dien je minimaal een maand voordat je contract afloopt op te zeggen. Doe je dit later, dan gaat de opzegging ook een maand later in.

Landschap

Wat wil je opzeggen?

Gebruik de gratis opzegbrief

Golf